Discussie over standbeeld Leopold II is aanzet voor tentoonstelling over Congo en Limburg in Stadsmus Hasselt

Het Stadsmus in Hasselt bereidt een expo voor over Congo. De aanzet voor die expo was de discussie over het standbeeld van Leopold II in Hasselt enkele jaren geleden. Die discussie is door de dood van George Floyd en de daarop volgende acties tegen racisme nog actueler geworden. 

De expo die nu in de maak is, probeert onze koloniale geschiedenis weer te geven aan de hand van persoonlijke verhalen van Limburgers en Congolezen in Limburg. Op die manier kom je sneller uit bij verhalen vanuit Belgisch of koloniaal standpunt, maar er werd ook actief gezocht naar Congolese stemmen, zegt Ann Delbeke van het Stadsmus: “Het wordt altijd maar gevoeliger, maar we willen zeker niet alleen met een blanke bril naar de geschiedenis kijken. We hebben van het begin af aan verschillende partijen rond de tafel gezet. De Limburgse koloniale vereniging is er daar één van maar ook bijvoorbeeld professor Zana Etambala, een Congolees Belgische historicus.”

Beeldenstorm

De aanleiding om iets te doen met onze koloniale geschiedenis en de rol die sommige Limburgers daar in hebben gespeeld, is de discussie over het al dan niet weghalen van het standbeeld van Leopold II op het Kolonel Dusartplein in Hasselt, zegt Ann Delbeke. “Die discussie kwam enkele jaren geleden onder de aandacht en wordt nu nog veel intenser gevoerd. Het is een moeilijke discussie, maar we grijpen het moment aan om een debat op te starten rond onze koloniale geschiedenis. Het is opvallend hoe weinig mensen daar over weten. Ik vind het zelf vreemd dat er nu pas gezegd wordt dat onze koloniale geschiedenis deel moet uitmaken van de leerplannen in het onderwijs. Zonder juiste kennis over ons verleden, kunnen we er heel moeilijk over praten.”

In Hasselt werd de discussie over het standbeeld van Leopold II voorlopig beslecht door het plaatsen van een infobord met extra context en uitleg. Op dat bord wordt echter niets vermeld over de doden onder het schrikbewind van Leopold II en de manier waarop gigantische hoeveelheden rubber en andere natuurlijke rijkdommen werden weggehaald uit Congo. 

De tentoonstelling 'Bacongo Limburg' in het Stadsmus in Hasselt wordt verwacht in oktober 2020.

Meest gelezen