Fanfares en orkesten zitten op hete kolen om weer te repeteren, want dat kan nog altijd niet

Sinds deze week mogen er weer culturele activiteiten plaatsvinden, maar amateurzangkoren en -fanfares mogen of kunnen nog niet altijd opnieuw opstarten. "Onze muzikanten zitten op hete kolen", klinkt het bij de Koninklijke Muziekvereniging Concordia uit Merchtem.

Vorige week kondigde premier Wilmès aan dat culturele activiteiten opnieuw mogen plaatsvinden, zonder publiek weliswaar. "Toen we dat hoorden, haalden we allemaal opgelucht adem", vertelt Mark Vanderstraeten van de Koninklijke Muziekvereniging Concordia uit Merchtem. "We dachten dat we eindelijk weer konden repeteren. Maar al snel bleek dat dat toch niet het geval is. Zo zijn de specifieke veiligheidsvoorwaarden voor muziekverenigingen (veiligheidsafstand e.d.) nog niet bekend. Daar wachten we nu op."

Voor Mark en de andere muzikanten is het frustrerend. "We hopen zo snel mogelijk te kunnen beginnen, want ons paasconcert komt eraan. Dat concert is door corona verplaatst naar september, maar zolang we niet kunnen repeteren, kan dat niet doorgaan. We kunnen dat toch geen tweede keer uitstellen?"

Bij de Koninklijke Fanfare Sint-Hubertus uit Schaffen, Diest, klinkt eenzelfde verhaal. "Daags na de uitspraken van Wilmès kregen we een mail van koepelorganisatie VLAMO waarin stond dat we moesten wachten op veiligheidsrichtlijnen alvorens de repetities te hervatten."

Wij betreuren hoe de exitstrategie voor de amateurkunstensector wordt aangepakt.

VLAMO

Ook koepelorganisatie VLAMO zit op hete kolen. "Onze voorstellen en vragen omtrent de richtlijnen voor blazers liggen al weken op de tafel van de overheid, samen met die van collega-organisaties en de professionele muzieksector. Desondanks heeft de Veiligheidsraad nog steeds geen beslissingen genomen omtrent de veiligheidsmaatregelen voor deze groepen. "

VLAMO heeft daarom het heft in eigen handen genomen en een eigen leidraad voor fanfares en andere muziekverenigingen uitgewerkt. "Alleen voor blaasinstrumenten hebben wij geen richtlijnen opgesteld, om geen verwarring te creëren." Omdat er daar te veel onduidelijkheid over was, heeft de Vlaamse Overheid beslist om activiteiten met blaasinstrumenten voorlopig te verbieden.

Wij weten dat we in onze zaal perfect kunnen repeteren met anderhalve meter tussen iedere muzikant, en toch wordt onze zaal niet vrijgegeven.

Koninklijke Muziekvereniging Concordia

Voorlopig oefenen de muzikanten van de Koninklijke Muziekvereniging Concordia individueel thuis. "Enerzijds omdat de richtlijnen nog ontbreken, maar ook omdat we niet in onze zaal mogen" vertelt Mark. "We gebruiken een plaatselijk zaaltje voor repetities, maar voorlopig staan de uitbaters daarvan niet toe dat we er oefenen. Nochtans kunnen we perfect op anderhalve meter van elkaar zitten bij het oefenen in de zaal."

Mark hoopt dat er snel verandering in komt. "Na de uitspraken van premier Wilmès vorige week, kunnen we niet wachten om er weer in te vliegen!"

Ook amateurkoren mogen nog altijd niet samen zingen. Bekijk hier een reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen