Geen klasfoto dit jaar? Schoolfotografen niet meer welkom na lockdown

De kans is groot dat er dit jaar geen klasfoto zal zijn van je kind. Schoolfotograaf Jorn Fransen uit Mol zag 50 opdrachten geannuleerd sinds de lockdown. "Scholen hebben nu andere prioriteiten en zijn minder happig om externen binnen te laten", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

De traditionele klasfoto voor schooljaar 2019-2020 zal in veel familie-albums ontbreken. De coronacrisis en de late heropening van de scholen gooiden roet in het eten van scholen en fotografen. "Mijn laatste opdracht was op 12 maart. Een dag voor de lockdown begon", zegt schoolfotograaf Jorn Fransen in "Start Je Dag". "Sindsdien heb ik geen schoolgebouw meer gezien. 50 opdrachten die ik nog op de planning had staan, zijn allemaal afgezegd. Als je weet dat mijn inkomsten voor 95% uit schoolfotografie komen, dan begrijp je dat het geen evidente periode was."

Geen tijd voor schoolfoto's

Ondanks de financiële aderlating begrijpt fotograaf Fransen de scholen. "Ze hebben uiteraard andere prioriteiten nu ze eindelijk opnieuw open zijn. Het is voor veel scholen ook onmogelijk om een moment te vinden waarop alle leerlingen aanwezig zijn. Gezien de strikte veiligheidsmaatregelen zijn schooldirecties ook weigerachtig om iemand extern binnen te laten", zegt hij. 

Een leerkracht met een goede fotocamera kan die unieke herinnering toch nog proberen vast te leggen

Jorn Fransen, schoolfotograaf

Alternatieven?

Veel mensen kijken elk jaar uit naar de klasfoto of de portretfoto's van hun kinderen. "Het is traditie en bovendien zijn het nog echte fysieke foto's in digitale tijden. Ook wij zullen die fotoherinnering dit jaar moeten missen van onze zonen Stef Kamil en Otto-Jan", zegt Fransen.

"Ik heb wel het verhaal opgevangen van een leerkracht die tijdens de lockdown op huisbezoek ging bij zijn leerlingen. Hij had zijn camera bij en nam van elk kind een foto. Al die portretten zijn dan samengevoegd tot een klasfoto. Maar het kan ook simpeler. Elke leerkracht met een goede professionele fotocamera kan zelf een leuke groepsfoto nemen zodat de kinderen toch nog een herinnering hebben. En uiteraard kunnen scholen mij nog altijd boeken", besluit schoolfotograaf Jorn Fransen.

Meest gelezen