Geen nieuwe manifestatie tegen racisme in Leuven, wél actieplan

De manifestatie van komende zondag tegen racisme en discriminatie in Leuven gaat niet door. “Het is onverantwoord om in coronatijden met zoveel mensen samen te komen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). De stad gaat samen met de organisatie wel een actieplan tegen racisme uitdenken, én er komen symbolische acties. 

Afgelopen maandag was er al een niet-toegestane manifestatie in Leuven die eindigde met enkele schermutselingen. Een aantal jongeren wou daarom nu zondag opnieuw een betoging houden tegen racisme op het Ladeuzeplein, maar ook die laat burgemeester Mohamed Ridouani niet toe wegens de coronamaatregelen: “Ik kan niet anders dan die betoging verbieden, voor ieders veiligheid. Ik vraag aan iedereen die zich engageert tegen racisme en discriminatie om verantwoordelijk te zijn en de coronamaatregelen te respecteren. Dat betekent dus niet deelnemen aan manifestaties op dit ogenblik.”

Racisme is een aanslag op je identiteit en laat diepe littekens achter
Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A)

De organisatie annuleert dan ook de manifestatie, en daar is de burgemeester blij mee, toch vindt hij de strijd tegen racisme ontzettend belangrijk. “De strijd tegen racisme en discriminatie gaat ons allemaal aan. Het is een aanslag op je identiteit, wie je bent en laat diepe littekens achter die niet snel genezen. Het is belangrijk dat zo’n acties niet besmeurd worden door manifestaties die niet mogen doorgaan of akkefietjes. En dat heeft men in Leuven heel goed begrepen, de mensen die ik gezien heb willen gaan voor een positieve actie en voor samenwerking”, zegt Ridouani. 

Symbolische acties

De stad Leuven, politie en jongeren gaan daarom samen aan de slag om een concreet Leuvens actieplan uit te tekenen. Zo zullen er op korte termijn dialoogtafels georganiseerd worden rond verschillende thema’s, en komen er ook symbolische acties, zonder samenscholing. Vandaag nam de burgemeester samen met enkele jongeren alvast deel aan een symbolische krijtactie op het Ladeuzeplein.

Meest gelezen