Erik Geerts

Grootste kolonie oeverzwaluwen ooit in België landt in Lillo: "In enkele uren tijd waren er al tientallen nesten"

In een oeverwand in Lillo in het noorden van Antwerpen hebben oeverzwaluwen maar liefst 950 nesten gegraven. Dat is de grootste kolonie ooit in België. "Het is bijzonder merkwaardig dat de zwaluwen na hun trek onmiddellijk nesten zijn beginnen te graven" vertelt Ludo Benoy van Natuurpunt.

Begin maart heeft Natuurpunt in samenwerking met Havenbedrijf Antwerpen een oeverwand afgegraven om zo de oeverzwaluwen de kans te geven nesten te bouwen. "De oeverzwaluw graaft nesten van ongeveer 80 centimeter diep. Toen de zwaluwen na hun trek vanuit Afrika naar België kwamen, begonnen de vogels de oeverwand meteen te verkennen. Na enkele uren waren er al tientallen nesten. Nu zijn er meer dan 900 nesten", vertelt Benoy aan Radio 2 Antwerpen.

Binnenkort krijgen de zwaluwen jongen. "De jongen zullen zeker genoeg voedsel hebben. Door het goede weer, zijn er voldoende insecten voor de zwaluwen. Voedsel bepaalt mee de grootte van de nestkolonie en in dit geval is er voldoende voedsel", zegt Benoy. 

We zullen de wand elk jaar opnieuw opknappen, want oeverzwaluwen verkiezen nieuwe wanden

Ludo Benoy

Het is de bedoeling dat de oeverwand de komende jaren blijft. "We zullen wel elk jaar restauratiewerken moeten doen, want oeverzwaluwen verkiezen nieuwe wanden. Na de broedtijd in september of oktober, gaan we de wand optimaal in orde brengen. Hoe we dat gaan doen, weten we nog niet precies", vertelt Benoy. 

Pascal De Munck

Meest gelezen