Holsbeek tegen komst windturbines in Aarschot: “Aanslag op ons landschap”

De gemeente Holsbeek dient een bezwaarschrift in tegen de bouw van twee windturbines in het naastgelegen Aarschot. Volgens de burgemeester verstoren windturbines het natuurlijke landschap. Toch is de gemeente Holsbeek niet tegen hernieuwbare energie: “We nemen zelf heel wat initiatieven”, zegt burgemeester Hans Eyssen (CD&V).

Er is een aanvraag ingediend voor de bouw van twee windturbines in Aarschot. Die zouden een wiekhoogte hebben van 180 meter. “Veel te hoog”, aldus Hans Eyssen, burgemeester van buurgemeente Holsbeek. “De draaicirkel van de wieken zou volledig boven de heuvels uittorenen, met name ook in de beschermde landschappen. Hoge windturbines zijn niet op hun plaats in een dichtbevolkte regio met weinig wind en een waardvol landschap zoals het noordelijk Hageland.”

Het is onze plicht om die waardevolle landschappen te bewaren in hun historische en natuurlijke staat
Burgemeester Hans Eyssen

Daarom dient burgemeester Hans Eyssen samen met alle gemeenteraadsleden van CD&V Holsbeek en Open VLD Holsbeek een bezwaarschrift in: “Het is onze plicht om die waardevolle landschappen te bewaren in hun historische en natuurlijke staat, voor onszelf, voor de mensen die hier na ons zullen wonen, en ook voor de velen die hier wandelend of fietsend komen genieten van dat landschap.” Bovendien ligt de locatie in de aanvliegroute van de luchthaven van Zaventem.

"Ja" voor hernieuwbare energie

De gemeente Holsbeek benadrukt wel dat ze niet tegen hernieuwbare energie is. Er werden in de loop der jaren al initiatieven genomen. Zo investeert de gemeente in windenergie op zee via Aspiravi. Een kwart van de woningen in Holsbeek heeft ook al zonnepanelen op het dak, en de gemeente plaatste zelf zonneboilers en zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen.

Meest gelezen