Videospeler inladen...

Honderden kandidaat-proefpersonen voor coronavaccin in UZ Gent: "Was dit maar voor al onze vaccinstudies het geval"

Honderden mensen hebben zich al bij het Universitair Ziekenhuis van Gent aangeboden om proefpersoon te zijn voor een vaccin tegen het coronavirus. “Dat is absoluut niet gebruikelijk. Het is echt wel te danken aan het feit dat iedereen op het vaccin zit te wachten dat de mensen hun steentje willen bijdragen”, zegt professor Isabel Leroux-Roels in “Terzake”. Ons duidingsprogramma sprak ook met twee proefpersonen.

In het klinisch laboratorium worden binnenkort twee kandidaat-vaccins tegen het coronavirus voor het eerst getest op mensen. Het gaat om een vaccin van farmareus Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Farmaceutica en om een ander vaccin van het Duitse biotechbedrijf Curevac. 

De studie naar het vaccin van Johnson & Johnson begint in juli en de studie naar het vaccin van Curevac gaat nog deze maand van start. Voor deze studies worden proefpersonen gezocht via oproepen. Voor “gewone” vaccins gaat dat vrij onopgemerkt voorbij, maar de oproep voor de vaccins tegen het coronavirus heeft zijn doel niet gemist: honderden kandidaat-proefpersonen hebben zich al aangeboden.

“Dat is absoluut niet gebruikelijk”, zegt professor Isabel Leroux-Roels van het klinisch lab van het UZ in Gent. “Het is echt wel te danken aan het feit dat iedereen op het vaccin zit te wachten dat de mensen hun steentje willen bijdragen. Dat is bijzonder positief. We zouden hopen dat het voor al onze vaccinstudies zo vlot zou verlopen. Maar dat is niet altijd zo.” 

Het UZ had voor de ene studie een tachtigtal gezonde proefpersonen nodig, voor de andere 133, zegt professor Leroux-Rouls. Om het vaccin van Curevac te testen zullen de proefpersonen twee keer gevaccineerd worden. Ze zullen 11 keer naar het ziekenhuis moeten komen.

Bekijk hier het gesprek met professor Isabel Leroux-Roels in "Terzake" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De studies die nu starten in het UZ van Gent zijn zogenoemde fase 1-studies, waarbij vaccins voor het eerst op mensen worden getest, in kleine dosissen. “Daarbij wordt enerzijds de veiligheid in kaart gebracht”, legt professor Leroux-Roels uit. Daarbij wordt gekeken hoe het menselijk lichaam reageert op het vaccin en wat de bijwerkingen zijn.

Anderzijds wordt gekeken naar de werking van het vaccin. Na vaccinatie wordt onderzocht hoeveel specifieke antilichamen en en immuuncellen worden aangemaakt in het bloed van de proefpersonen. 

Waarom proefpersoon?

“Terzake” sprak met twee kandidaat-proefpersonen die zich vandaag kwamen aanmelden. Voor Luc Smoorenburg is het de eerste keer dat hij kandidaat is om deel te nemen aan zo’n studie. Hij geeft zich op omdat hij zich erg bewust is van de urgentie van de zoektocht naar het vaccin, “en ik ben nog jong en gezond”. 

Voor Korneel Legrand is het derde studie waarvoor hij zich opgeeft. Eerder was hij al proefpersoon voor een vaccin tegen de ziekte van Lyme en onlangs nog testte hij het griepvaccin. Zijn motivatie? “Het is een dringende zaak. Je hoort overal dat we zonder vaccin niet uit deze crisis zullen geraken. Dus hoe sneller er een vaccin is en hoe meer mensen eraan kunnen meewerken, hoe beter het is.”

Bekijk hier een reportage uit "Terzake", waarin gesproken wordt met twee proefpersonen:

Videospeler inladen...

De proefpersonen krijgen een onkostenvergoeding: twee keer 250 euro voor de vaccinaties en 60 euro voor andere studiebezoek, waarvan er 11 gepland staan.

Meest gelezen