Kinder- en Jeugdjury maakt favoriete boeken bekend

De Kinder- en Jeugdjury (KJV) heeft haar winnaars bekendgemaakt. Elk jaar bekroont de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel haar favoriete boeken. 7.356 kinderen en jongeren tussen vier en zestien jaar hebben hun stem uitgebracht. 

In elk van de zes leeftijdscategorieën worden acht genomineerde boeken gelezen en besproken en wint het boek met de meeste stemmen. Dit zijn de boeken waar de jury het over eens is geworden:

  • "Hap, slik, weg" van Marie Dorléans in groep 1 (4-6 jaar)
  • "Kat en Vis" van Alain Clark en Loes Riphagen in groep 2 (6-8 jaar)
  • "De keukenprins van Mocano: De grote ontsnapping" van Mathilda Masters en Georgien Overwater in groep 3 (8-10 jaar)
  • "Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn" van Davide Morosinotto, Manon Smits en Pieter van der Drift in groep 4 (10-12 jaar)
  • "Adem: Tsunami" van Nico De Braeckeleer in groep 5 (12-14 jaar) 
  • "Een verre plek vlakbij" van Hayley Long en Angelique Verheijen in groep 6 (14-16 jaar).

De laatste tijd steeg het aantal leden van de KJV nog jaarlijks, maar door corona is er dit jaar een kleine terugval van 9.222 naar 7.356 juryleden. De KJV-groepen moesten hun (fysieke) bijeenkomsten annuleren, en ook de slotfeesten werden afgelast. Er werd wel een filmpje gepost bij de bekendmaking van de winnende boeken.

Jona en Lilith zaten in de jury en mochten dus mee beslissen welke boeken een prijs kregen. Ons jeugdjournaal "Karrewiet" sprak met hen. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen