HevaPicPhotography

Eerst elektrische taxi van Zuid-West-Vlaanderen voorgesteld in Kortrijk

In Kortrijk is de eerste elektrische taxi voorgesteld. De taxi behoort tot "Vlaamse Taxi Centrale", een centrale die een twintigtal zelfstandige chauffeurs aanstuurt die opereren in het zuiden van de provincie. Medezaakvoerder van VTC Denis Vankemmel is bezorgd dat er te weinig snellaadpalen voor taxi's zijn in Kortrijk, maar Kortrijkse schepen van Economie Arne Vandendriessche maakt zich sterk dat er tegen eind dit jaar 33 zullen zijn.

VTC, bij het publiek nog dikwijls bekend onder zijn vroegere naam "Taxi Gilbert", kreeg het voor elkaar: de centrale stelde de eerste elektrische taxi voor van het zuiden van de provincie. De man die ermee zal rijden is Mathias Vankemmel, zoon van medezaakvoerder Denis Vankemmel. Mathias opereert vanuit Izegem. VTC is gevestigd in Kuurne. De auto kost zo'n 45.000 euro, maar als je de communicatiecomputer, de taximeter en andere kosten erbij rekent, kom je op een totale investering van 50.000 euro. De elektrische taxi heeft een bereik van 445 kilometer. Hij wordt in 45 minuten tot 80 procent opgeladen aan een snellader, dat is de snellere versie van de laadpaal.

Alle taxi's elektrisch

VTC wil dat al zijn taxichauffeurs met elektrische wagens rijden. Daarmee is het bedrijf sneller dan wat de wet vraagt. Volgens het taxidecreet moet elke taxi zonder uitstoot rijden tegen 2030. In ons land betekent dat in de praktijk: elektrisch rijden. In vergelijking met pakweg Duitsland, staat de sector van de waterstofauto's in ons land nog in de kinderschoenen. Volgens de Bond Beter Leefmilieu zijn er al een paar elektrische taxi's in onze provincie: een in Knokke-Heist, een viertal in Brugge en nu ook een in het zuiden van de provincie. 

Kortrijk is klaar

Intussen maakt Denis Vankemmel van VTC zich wel zorgen. Volgens hem is Kortrijk er niet klaar voor. Er zijn veel meer snelladers nodig in de stad, zegt hij. Volgens hem is er zelfs bij de ontwikkeling van het nieuwe station van Kortrijk niet gedacht aan de elektrische taxi's. Volgens schepen van economie Arne Vandendriessche zit de stad wel op schema. "Er zijn nu een twintigtal snelladers en tegen het einde van het jaar zal netbeheerder van elektriciteit Fluvius het aantal opdrijven tot 33 over de gehele stad. Ook over het station moet de taxisector zich geen zorgen maken. Er wachten ongeveer tien taxi's aan het station en die zullen allemaal, bovengronds of ondergronds, voor of achter het station, een snellader krijgen."

Meest gelezen