Visit Lier

Lier wil erkend worden als toeristisch centrum: "Dat geeft handelaars meer vrijheid", zegt Economische Raad

Lier wil erkend worden als toeristisch centrum. De stad hoopt zo om meer toeristen aan te trekken. De erkenning zou ook een voordeel zijn voor de horeca en de winkels in het centrum. Die mogen dan alle zondagen openen, wat hen meer vrijheid geeft. Of Lier erkend wordt als toeristisch centrum, wordt waarschijnlijk pas in het najaar beslist.

In de hoop meer toeristen aan te trekken, heeft Lier een aanvraag ingediend om erkend te worden als toeristisch centrum. De erkenning als toeristisch centrum zou interessant zijn voor de horeca en de winkels. Die mogen dan alle zondagen open, in plaats van maar 15 keer per jaar.

Leo Deprince is voorzitter van de Economische Raad in Lier en heeft zelf ook een winkel. Hij vindt meer vrijheid rond zondagsopeningen een goede zaak. "Afhankelijk van het type winkel is het interessanter om tijdens bepaalde periodes te openen. Soms is dat in de winter, in de lente of bijvoorbeeld tijdens de Sinterklaasperiode", legt Deprince uit. "Met een erkenning geven we de handelaars de mogelijkheid om op het juiste moment voor de winkel te openen." 

Voldoen aan voorwaarden

Om erkend te worden als toeristisch centrum moet Lier aantonen dat toerisme een belangrijke inkomstenbron is voor de middenstand in de stad. Er moeten bijvoorbeeld ook minstens 55.000 overnachtingen per jaar plaatsvinden. Dat zijn er zo’n 150 per dag maar schepen van Economie Rik Verwaest (N-VA) zegt dat Lier daar makkelijk aan geraakt.

Vermoedelijk weet Lier pas in het najaar of de aanvraag wordt goedgekeurd. 

Meest gelezen