"Little Britain" bannen wegens "blackface"? "Bravo, maar daarmee los je niets op"

Comedian Nigel Williams vindt het absoluut geen goede zaak dat Netflix, BritBox en BBC iPlayer het komische sketchprogramma "Little Britain" van hun streamingplatform hebben gehaald omdat acteurs David Walliams and Matt Lucas zich in sommige sketches zwart schminkten. Dat "blackfacen" wordt vandaag als ongepast en beledigend ervaren. 

"Dingen bewegen, en ik denk dat we intussen zijn overeengekomen dat je blackfacen niet meer doet", reageert Nigel Williams in "De wereld vandaag, op Radio 1. "Maar laten we eens teruggaan in de tijd, toen Little Britain begonnen is als persiflage van alle kleine en grote kantjes van Groot-Brittannië."

Je zit met een premier die migranten als profiteurs heeft afgeschilderd, en dan pak je comedy aan?

Nigel Williams

Hij vindt de beslissing van de streamingdiensten veel te ver gaan. "Je kan die aflevering met de blackface eruit halen, maar de hele serie van de streamingdiensten halen? Wat ben je dan eigenlijk aan het doen?"

Williams verwijt de BBC katholieker dan de paus te willen zijn, "na twee jaar brexitdebat waarbij Oost-Europeanen werden afgeschilderd als lui door eender welk politicus". "Dat is het geïnstitutionaliseerde racisme dat je nog elke dag ziet. Je zit met een premier die migranten als profiteurs heeft afgeschilderd in een niet zo ver verleden, en dan pak je comedy aan? Bravo dat je dit doet, maar daarmee los je niks op!"

Niemand mag op den duur nog aanstoot aan iets nemen. We moeten daarmee stoppen

Nigel Williams

"Het enige dat je daarmee bereikt, is dat mensen comedy gaan beschouwen als oorzaak van veel racisme, terwijl racisme eigenlijk geïnstitutionaliseerd is." Nigel Williams wijst in de richting van de woke-beweging. De term "woke" (wakker, red.) komt uit Afro-Amerikaanse milieus en verwijst naar bewustwording van raciale ongelijkheid.

Williams vindt dat de slinger doorslaat. "Je mag geen woord meer verkeerd zeggen of je bent een vijand. Zo gaan we dit probleem nooit overwinnen. Daardoor dreigen medestanders van de antiracismebeweging af te haken. We moeten een zo breed mogelijk front hebben tegen racisme, seksisme en homofobie."

"Hoe ver gaat die bullshitbeweging eigenlijk? Je mag niemand meer zich aangevallen laten voelen. Niemand mag op den duur nog aanstoot aan iets nemen. We moeten daarmee stoppen." Humor is net belangrijk om dingen te relativeren en te overwinnen, vindt Williams.

Bekijk hier comedians Jaouad Alloul en Nigel Williams in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ik zie veel meer racisten op de televisie

Nigel Williams

Dat de slinger doorslaat, mag volgens Williams blijken uit een beslissing van een studentenvereniging aan de universiteit van Manchester. "Die heeft beslist dat applaus niet meer is toegestaan omdat sommige mensen zich daardoor bedreigd kunnen voelen. Die verwachten dat mensen nu met de handen zitten flapperen in plaats van te applaudisseren. Dit is al humor op zichzelf!"

Nigel Williams ergert zich aan het feit dat acteurs David Walliams en Matt Lucas nu hate mail krijgen en als racisten worden bestempeld. "Ik zie veel meer racisten op de televisie. Nigel Farage is al twee jaar niet meer van het scherm weg te slaan."

Luister hieronder naar het gesprek met Nigel Williams in "De wereld vandaag":

Meest gelezen