Premier Sophie Wilmès (MR) op 3 juni 2020.

Superkern buigt zich morgen over nieuwe relancemaatregelen, honderden kandidaat-proefpersonen voor vaccin

Morgen buigt de superkern zich opnieuw over bijkomende relancemaatregelen om de economie te helpen. In het UZ Gent hebben honderden mensen zich aangeboden als kandidaat-proefpersoon voor een coronavaccin. Volg al het nieuws over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Honderden mensen bieden zich aan als kandidaat-proefpersoon voor coronavaccin in Gent

Honderden mensen hebben zich al bij het Universitair Ziekenhuis van Gent aangeboden om proefpersoon te zijn voor een vaccin tegen het coronavirus. “Dat is absoluut niet gebruikelijk. Het is echt wel te danken aan het feit dat iedereen op het vaccin zit te wachten dat de mensen hun steentje willen bijdragen”, zegt professor Isabel Leroux-Roels in “Terzake”. Ons duidingsprogramma sprak ook met twee proefpersonen.

Lees meer in dit artikel:

Superkern buigt zich morgen over nieuwe relancemaatregelen

De zogenoemde superkern - de regeringstop en de tien partijen die de volmachten steunen zitten morgen vanaf 16 uur opnieuw rond de tafel over een nieuwe reeks relancemaatregelen. Wat er precies op tafel ligt, wilde premier Sophie Wilmès (MR) vandaag niet kwijt. Wel hoopt ze dat er zich een samenhang in visie ontspint.

Evita Willaert (Ecolo-Groen) en Christian Leysen (Open VLD) gaven tijdens het vragenuurtje in de Kamer al een voorzet over wat in die maatregelen moet zitten. "Dit wordt uw sociaal examen en ik hoop dat u niet slaagt met de hakken over de sloot", aldus Willaert, die een lans brak voor gerichte sociale maatregelen. Leysen pleitte dan weer voor doordachte, doelgerichte en tijdelijke maatregelen voor de bedrijven, met bijzondere aandacht voor bedrijven die hier verankerd zijn. Leysen riep ook op te stoppen met de "Sinterklaaspolitiek".

De premier wilde niet vooruitlopen op de beslissingen, maar hoopte alvast op een consensus over maatregelen die eerdere beslissingen kunnen aanvullen. Ze hoopt bovendien op een samenhang in visie, onder meer om te vermijden dat er andere maatregelen volgen die daar tegenin gaan.

Slechtste beursdag in drie maanden op Wall Street

De Amerikaanse beurzen hebben hun slechtste dag achter de rug sinds de zware koersdalingen in maart. Er heerst grote onzekerheid over de gezondheidscrisis en de economische crisis in de Verenigde Staten.

Bij de slotbel stond de Dow Jones-index liefst 6,9 procent in het rood. De Nasdaq, waarin vooral technologie-aandelen zitten, verloor 5,3 procent. 

Onder meer bedrijven uit de luchtvaart en de toeristische sector hebben het moeilijk. Delta Air Lines, American Airlines, en United Airlines verloren tot 16 procent. Vliegtuigmaker Boeing speelde 11 procent kwijt.

12.500 extra binnenlandse vakantieplaatsen bij Kazou na afgelasting buitenlandse vakanties

Omdat zomerkampen naar het verre buitenland deze zomer niet mogelijk zijn, heeft Kazou, de jeugddienst van CM, 12.500 extra binnenlandse vakantieplaatsen gecreëerd voor deze zomer. De 5.500 plaatsen met overnachting zijn al allemaal de deur uit, klinkt het.

De Nationale Veiligheidsraad heeft bepaald dat zomerkampen, jeugdvakanties en speelpleinwerkingen met of zonder overnachting vanaf 1 juli mogen doorgaan in contactbubbels van maximaal 50 personen. Buitenlandse kampen kunnen als de kampplaats maximum op 150 kilometer van de Belgische grens ligt.

Kazou moest daardoor de verre buitenlandse vakanties naar bijvoorbeeld Italië en Kroatië van meer dan 20.000 jongeren annuleren. "We zijn meteen met beroepskrachten en vrijwilligers aan de slag gegaan om te kijken hoe we ons anders konden oriënteren en organiseren. Een alternatief aanbod in het binnenland stond snel in de steigers", zegt Seppe Van Pottelbergh, communicatieverantwoordelijke bij Kazou.

Er werden 12.500 extra vakantieplaatsen gecreëerd voor de 13- tot 18-jarigen in het binnenland. Het Buitengewoon Binnenland-aanbod voorziet in zomerkampen met overnachting. Voor de 13-14-jarigen werden er 3.000 plaatsen gecreëerd en voor de 15-18 jarigen 2.500. Die kampen zijn al volledig volgeboekt.

Voor de 11-14-jarigen werd het concept 'Sowiezomer' gecreëerd, met 7.000 plaatsen. Dat zijn kampen van maandag tot en met vrijdag, zonder overnachting. Hiervoor is inschrijven nog wel mogelijk.

Europese Commissie wil voorcontracten sluiten met ontwikkelaars vaccins

De Europese Commissie wil namens de EU-lidstaten voorafgaande koopcontracten sluiten met ontwikkelaars van vaccins tegen het coronavirus. Dat moet ervoor zorgen dat de lidstaten snel voldoende hoeveelheden te pakken krijgen eenmaal er doeltreffende vaccins beschikbaar zijn, zo melden Europese bronnen donderdag.

De race naar een vaccin gaat ongemeen hard. Waar de ontwikkeling van een vaccin gemiddeld tien jaar duurt, verwachten experts dat een vaccin tegen het coronavirus in een tijdsspanne van twaalf tot achttien maanden op punt kan staan. Maar niet enkel de ontwikkeling is van tel. Om de pandemie onder controle te krijgen, moeten miljarden mensen gevaccineerd worden.

Tegen de achtergrond van die internationale wedloop stelt de Commissie voor om namens de lidstaten voorafgaande koopcontracten te sluiten met verscheidene farmabedrijven die aan een vaccin werken. Ze wil ook al voorschotten betalen, in ruil voor het recht om dosissen aan te kopen eenmaal er een succesvol vaccin is ontwikkeld.

Met voorschotten dekt de Commissie ook een deel van de investeringsrisico's van farmabedrijven. Die moeten nu al hun productiecapaciteit opkrikken om een doeltreffend vaccin zo snel mogelijk op de markt te krijgen, maar niet alle kandidaat-vaccins zullen de eindstreep halen. De gemiddelde slaagkans van vaccins in klinische proeven bedraagt 20 tot 40 procent.

Voor de financiering wil de Commissie beroep doen op het EU Emergency Support System. Dat heeft een budget van 2,7 miljard euro en een wezenlijk deel ervan kan gebruikt worden om voorcontracten te financieren, aldus de Europese bronnen. De uiteindelijke aankoop van het vaccin wordt gedaan door de lidstaten, die ook verantwoordelijk zijn voor de vaccinatieprogramma's op hun grondgebied. Naar verwachting zullen zo'n 300 miljoen Europeanen gevaccineerd moeten worden.

School in Zaventem rekent coronakosten aan, maar die zijn niet verplicht

Ouders van leerlingen van middelbare school ZAVO in Zaventem hebben een opmerkelijke mail gekregen. Daarin vraagt de school administratieve coronakosten van 10 euro. Het geld moet de kosten dekken die de crisis met zich meebrengt, klinkt het. Toch zijn ouders niet verplicht te betalen.

Lees meer in dit artikel:

Leerlingen en leerkracht van eerste leerjaar in Brugge in quarantaine

In Brugge moeten 26 kinderen van het eerste leerjaar van het Sint-Lodewijkscollege in quarantaine. Dat komt omdat een zieke klasgenoot positief op het coronavirus heeft getest. De hele klas van alles samen 27 leerlingen en de leerkracht moeten nu verplicht 14 dagen thuisblijven. 

Lees meer in dit artikel:

Amerikaanse beurs daalt na sombere berichten centrale bank

De Amerikaanse beurs is vandaag naar beneden getuimeld: een verlies van ruim 11.000 punten of ruim 4 procent. "De daling komt er na sombere vooruitzichten van de centrale bank over de duur en de diepte van de economische crisis", legt correspondent Björn Soenens ui. "Ook de nieuwe golf van coronabesmettingen in een pak staten - zoals Florida en Texas, die hu economie al hebben geopend - speelt een grote rol."

Nochtans was er de voorbije weken veel optimisme op de Amerikaanse beurs. "Maar dat optimisme lijkt een kopje kleiner gemaakt", zeegt Soenens. "Het economisch herstel voor Amerika zou wel eens lang en pijnlijk kunnen zijn." 

FAVV vernietigde 18 ton aan levensmiddelen bij grenscontroles

Bij de grenscontroles aan de Nederlandse grens die het federaal voedselagentschap FAVV van half april tot half mei uitvoerde, werden 112 pv's opgesteld en zo'n 18 ton aan voedingsmiddelen vernietigd. Dat meldt het overheidsorgaan.

Het voedselagentschap controleerde op de invoer van levensmiddelen, diervoeding en levende dieren. Dat gebeurde in samenwerking met politie en douane, die het grensverkeer tijdens de coronacrisis controleerden. In totaal deed het FAVV 20 wegcontroles, waarbij 621 wagens werden onderzocht. Daaronder waren koelwagens, personenwagens en dierentransporten.

Bij 112 voertuigen werden een of meerdere inbreuken vastgesteld. Meestal werden de temperatuurvoorschriften niet nageleefd, en werden producten te warm vervoerd. Ook ontbraken vaak traceergegevens zoals etikettering en handelsdocumenten.

Ongeveer 18 ton aan voedingsmiddelen werd schadelijk verklaard en al dan niet ter plaatse vernietigd. Een aantal producten en dieren die werden vervoerd zonder een gezondheidscertificaat werd teruggestuurd naar Nederland. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) werd verwittigd om de non-conformiteiten verder op te volgen.

Meest gelezen