Londerzeelse schrijft boek over hoe paarden goeie leiders van ons maken

Paarden die ons leren hoe we goeie leiders kunnen worden. Daar gaat het boek over van de Londerzeelse coach Nadja Talpaert en haar collega Annemieken Van Reepingen. Talpaert combineert twee passies: bedrijfsleiders coachen én werken met paarden. Het resultaat staat in “Komt een paard in de boardroom”. Een boek met intussen al een bekende fan. 

Wouter Torfs, baas van schoenen Torfs is alvast helemaal mee in het verhaal. Ook hij vindt dat we van paarden heel wat kunnen leren. “Ik volgde in mijn leven al heel wat cursussen rond persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Nergens ontmoette ik een eerlijkere en meer confronterende spiegel dan in de ontmoeting met paarden.”

Paarden zijn aangewezen op de juiste leider. Die hen naar groen gras en plassen water brengt. En waar ze zich veilig voelen

En dat is precies wat de schrijvers van het boek Annemieken Van Reepingen en Nadja Talpaert willen meegeven. Talpaert woont in Steenhuffel, een deelgemeente van Londerzeel. Daar heeft ze een weide met paarden die haar assisteren in haar coachings. Het boek is een logische volgende stap: “Paarden zijn vanuit hun overlevingsinstinct kuddedieren. Ze zijn dus aangewezen op het vinden van een juiste leider die hen naar groen gras kan brengen om te eten en plassen water om te drinken. En waar ze zich vooral ook veilig voelen. "

Zelf leren

Maar ook buiten het werk, in ons dagelijks leven kunnen we heel wat van paarden leren, gaat Talpaert verder. “Paarden houden ons een directe spiegel voor. Ze hebben geen enkele drang om te pleasen. We zien dat ook als we met paarden werken. Mensen lopen soms vast in bepaalde gedragingen, in relaties met anderen. Maar bij de paarden kunnen ze daar op blijven oefenen zonder schuldgevoel of veroordeling.” 

Alexander De Grote en Boedha

Dat paarden ons kunnen leren om het heft in handen te nemen is niet nieuw. Belangrijke historische figuren lieten zich al leiden door hun trouwe metgezel. Alexander de Grote rekende op zijn geliefde hengst, Bucephalus. Boeddha begon zijn spirituele reis toen hij door zijn paard buiten de muren van zijn paleis werd gebracht. George Washington leerde van paarden het hoofd koel te houden, ook in het heetst van de strijd. En vandaag dus ook Wouter Torfs. 

Meest gelezen