Terrorist die vorige zomer aanslag pleegde op Noorse moskee is veroordeeld tot minstens 21 jaar cel

De Noorse man die vorig jaar het vuur opende in een moskee in de buurt van Oslo, krijgt een celstraf van 21 jaar, de maximumstraf in Noorwegen. Philip Manshaus is veroordeeld wegens terrorisme en moord. Kort voor hij de aanslag in de moskee pleegde, had hij zijn stiefzus doodgeschoten. Hij toonde geen enkele spijt over zijn daden, integendeel.

In augustus vorig jaar drong de 22-jarige Philip Manshaus binnen in de Al-Noor-moskee in Bærum, ten westen van de Noorse hoofdstad Oslo. Hij loste vier schoten, waarbij een persoon lichtgewond raakte, maar kon worden overmeesterd door een moskeebezoeker. 

Na de aanslag vond de politie in de woning van de dader het lichaam van een 17-jarig meisje. Het bleek te gaan om zijn uit China geadopteerde stiefzus, die hij had doodgeschoten met een jachtgeweer. Net als de verijdelde aanslag zou ook die moord zijn ingegeven geweest door racistische motieven.

Manshaus zou zijn geïnspireerd door de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Daarbij schoot een rechtse extremist in maart 2019 51 mensen dood. 

Hitlergroet

In de rechtbank zei Manshaus dat hij spijt had dat hij met zijn aanslag niet méér schade had kunnen aanrichten. Hij gaf blijk van extreemrechtse en islamofobe opvattingen, en had voor de camera's ook de hitlergroet gebracht. 

Zijn verdediging pleitte voor vrijspraak. Ze voerde aan, naar eigen zeggen tegen de mening van de cliënt in, dat Manshaus niet toerekeningsvatbaar was en dat er elementen waren die wijzen op een psychose. Drie experts besloten echter dat de man wel degelijk strafrechtelijk verantwoordelijk was.

Manshaus werd veroordeeld tot 21 jaar cel. Dat is de maximumstraf in Noorwegen, die wel kan worden verlengd zolang de veroordeelde als gevaarlijk wordt beschouwd. Levenslang bestaat niet in Noorwegen.

Meest gelezen