Mindful fietsen: "Bewust efficiënt fietsen zodanig dat je de rest rondom je vergeet" 

Naast mindful run en mindful walk, een concept dat overwaaide uit Nederland in 2014, is er nu ook mindful fietsen: een combinatie van mindfulness en bewust efficiënt fietsen, waar neusademhaling centraal staat. "Je kan er heel veel bij winnen door het op de juiste manier te doen", zegt mindful cycling coach Tania Stadsbader uit Herne.

Bewust zijn en bewust efficiënter fietsen, daar draait het om bij mindful fietsen: "Sommige mensen denken dat ze goed fietsen, maar als je dan gaat kijken, ademen ze via de mond. Wanneer je via je neus ademt, kan je er nog heel wat bij winnen", zegt mindful cycling coach Tania Stadsbader uit Herne bij Radio 2 Vlaams-Brabant.

Het is bewust voelen hoe je fietst en daar je aandacht naar brengen zodanig dat je al de rest vergeet.
Tania Stadsbader

"We gaan heel speels te werk, dus we zoeken niet meteen de stilte op, maar we gaan op een speelse manier de fieters dag na dag bewust maken van hun houding, of ze wel alles uit het fietsen halen, of ze de pedalen juist gebruiken. Dat doen we zonder oordelen. Het is bewust voelen hoe je fietst en daar je aandacht naar brengen zodanig dat je al de rest vergeet. En in die zin kan je dat wel een vorm van stilte noemen want je gaat alleen met het fietsen bezig zijn. Maar omdat we dat samen met enkele anderen doen, gaan we met mekaar ook dingen delen en mekaar observeren.

Doelgroep

Volgens Stadsbader is mindful fietsen ideaal voor mensen met een "zittend gat", maar ook voor doorwinterde fietsers zonder prestatiedoelen. Maar door het fietsen op een heel andere manier te benaderen, ga je nadien je prestaties verbeteren: "Door beter te ademen ga je 20 procent meer rendement hebben. Of ga je hartslag verbeteren. Of door je pedalen beter te gebruiken, ga je twee keer zo efficiënt fietsen."

(Lees verder onder de foto)

Stadsbader is begonnen met mindful fietsen nog voor het bestond: "Ik ben zwaar ziek geweest, ik kon niets meer. Maar toen ik met mindful fietsen begon, ben ik uit een diep dal geklommen. Het is dus ook ideaal voor mensen die ziek zijn geweest, met een burn-out bijvoorbeeld. Die gaan er veel aan hebben."

Veel coaches zijn er nog niet. “Ik heb vorig jaar mijn certificaat behaald en we zijn met een viertal mensen nu. Er is iemand voor de regio Leuven, regio Aalst, Geraardsbergen en ik doe het Pajottenland. Maar ik bied het ook aan de kust aan. Je kan het altijd eens komen proberen, heel vroeg voor de werkdag begint, na de werkdag, en op zaterdagen."

Meer info vind je op de website van Mindfulrun.be

Meest gelezen