Carolien Coenen

Na zes jaar wordt weer gewerkt aan Kasteel van Horst in Holsbeek

Op 16 juni starten opnieuw de werken aan het Kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode, een deelgemeente van Holsbeek. In 2017 ging het kasteel op slot, nadat in 2014 de linkervleugel werd gerestaureerd. Na zes jaar wachten worden de renovatiewerken nu opnieuw opgestart. 

Het eeuwenoude Kasteel van Horst in Holsbeek is een opmerkelijk stuk erfgoed in het hart van het Hageland. De linkervleugel van het kasteel werd in 2014 gerenoveerd. In 2017 ging het kasteel, de thuishaven van stripfiguur De Rode ridder,  echter op slot. Een deel van het metselwerk kwam naar  beneden en de muren vertoonden barsten. Toen lagen de renovatiewerken ook al een tijdje stil, omdat onder andere de resultaten van het stabiliteitsonderzoek nog altijd niet binnen waren. 

Aanleg van dam

Nu kunnen de werken echter opnieuw opstarten. Een eerste stap is de aanleg  van een dam rond het kasteel. "De historische slotgracht van het kasteel sluit vandaag aan op een grote vijver", legt Margit Bal van erfgoedorganisatie Herita, die het kasteel in erfpacht heeft, uit. "De eeuwenoude funderingen van het kasteel bevinden zich grotendeels onder water. Om de stabiliteit van die funderingen te onderzoeken, gaan we een dam aanleggen, een vier meter grote ring van zand en klei."

Vanaf oktober zullen de werken aan de torenspits starten. Eind 2024 zou het kasteel weer deels toegankelijk moeten zijn voor het publiek. 

Meest gelezen