Bloemencorso Sint-Gillis

Eerste grote evenement in Oost-Vlaanderen na coronazomer gaat door: "Het Bloemencorso komt er, op een veilige manier"

Het allereerste weekend van september gaat de 70e editie van het Bloemencorso van Sint-Gillis bij Dendermonde gewoon door ondanks de coronacrisis. Het wordt het eerste grote evenement, met duizenden toeschouwers, in Oost-Vlaanderen sinds de corona-uitbraak. "Het kan enkel als het ook veilig gebeurt", zegt organisator Dieter Mannaert.

Heel wat organisatoren van massaevenementen in september beslisten al om ze af te gelasten ondanks de toelating van de Veiligheidsraad om ze onder voorbehoud te laten doorgaan. In Sint-Gillis bij Dendermonde blijven ze wél optimistisch. Daar zijn de voorbereidingen voor het jaarlijkse Bloemencorso al begonnen, de bouw van de bloemenwagens is er gestart.  

Een bloemenstoet is iets anders dan een festival met 20.000 man op een plein. Het is in openlucht en gaat over een parcours van 5 kilometer

Organisator Dieter Mannaert van het Bloemencorso in Sint-Gillis

70e keer

Dit jaar zou het de 70e keer zijn dat de wagens van het Bloemencorso door de straten van Sint-Gillis bij Dendermonde zullen rijden. De jaarlijkste stoet vindt altijd plaats in het eerste weekend van september. Gemiddeld komen zo'n 20.000 tot 30.000 bezoekers kijken naar de bloemenpracht op de wagens. Dat is veel volk, en veel van dergelijke evenementen worden afgelast door het coronavirus, maar in Dendermonde hebben ze goede hoop dat hun corso zal kunnen plaatsvinden. 

(lees verder onder de foto)

Bloemencorso Sint-Gillis

Parcours in openlucht

"Onze stoet gaat langs een parcours van 5 kilometer, dus het volk is verspreid over die afstand. Het is ook in openlucht en daarom denken wij dat ons evenement veilig zal kunnen doorgaan", vertelt Mannaert. "Dat is iets anders dan een festival of een fuif waar je met 20.000 man op een plein gaat staan. Wij denken dat je onder veilige omstandigheden naar onze stoet kan komen kijken. Je kan perfect aan je voordeur staan en naar de parade kijken zonder dat je met die duizenden mensen in contact moet komen."

Verschillende scenario's

De organisatie van het corso heeft al voorbereidende gesprekken gehad met de middenstandsvereniging, de horeca, de wagenbouwers en de veiligheidscel van de stad. "Het stadsbestuur heeft ook nog geen definitieve regels gekregen van de regering. Maar we bedenken alle mogelijke scenario's om het te laten doorgaan. Ook het gebruik van mondmaskers en afstandsregels past daar in. Dat het een ander corso wordt dan de voorbije jaren, dat weten we natuurlijk wel."

Iedereen die betrokken is bij het Bloemencorso wil de stoet laten doorgaan

Organisator Dieter Mannaert van het Bloemencorso in Sint-Gillis

Enthousiaste wagenbouwers

"De wagenbouwers moesten ondertussen wel een sein krijgen of ze met de opbouw van de bloemenwagens konden starten, of niet. We zitten tenslotte al een maand achter. Het zijn allemaal vrijwilligers en zij willen absoluut een bloemencorso organiseren", legt Mannaert uit. De druk om daarover te beslissen werd almaar groter. "Vanuit het comité waren we nog wat aan het twijfelen. Maar uiteindelijk hebben we gezegd dat ze eraan mochten beginnen."

Wagens en bloemen

"Als de stoet tóch niet zou kunnen doorgaan, dan gaan we de wagens moeten parkeren in een magazijn van de stad tot volgend jaar. Dat werk is dan niet verloren. Maar we hopen natuurlijk dat we op 6 september toch een prachtige stoet kunnen organiseren." En wat met die bloemen? "De bloemen in de wagens steken gebeurt altijd de laatste dagen. Tegen dan zullen we zien of de stoet doorgaat of niet." Normaal gezien vinden er ook randactiviteiten zoals een rommelmarkt plaats, maar of die zullen kunnen doorgaan is ook nog niet zeker.

Bloemencorso Sint-Gillis

Meest gelezen