Opkikkerpad Puyenbroeck: Scandinavische hype in provinciaal domein

Vanmiddag opent de provincie Oost-Vlaanderen een nieuw wandelpad: het Opkikkerpad. Eén van de vele, zou je zeggen, maar het is meer dan een wandelpad. Bij het Opkikkerpad hoort een folder met opdrachten die je dichter bij de natuur brengen en ook bij jezelf. "Je kan meer uit een boswandeling halen dan je zou denken", klinkt het bij NatureMinded uit Melle, de ontwikkelaars van het pad .

Het opkikkerpad in recreatiedomein Puyenbroeck in Wachtebeke is gemaakt om ons lichaam en hoofd te verwennen: het moet ons rust en energie geven. "Het langste parcours is 3,8 km en geeft de meeste opdrachten die ons moeten helpen om eerst en vooral dichter bij de natuur te komen en daarna om ons hoofd leeg te maken", legt Katriina Kilpi van NatureMinded uit.  Het idee komt overgewaaid uit Scandinavië. Katriina is zelf Finse en haar collega komt uit Zweden.

(Lees verder onder de foto)

Katriina Kilpi: "Als we gaan wandelen met een vriend(in) babbelen we vooral, over problemen, over wat ons allemaal bezighoudt. Dat kan ons deugd doen, maar we zien de natuur rond ons niet." Op het nieuwe wandelpad in Wachtebeke kom je wel in aanraking met de natuur. "Je krijgt een folder mee met eenvoudige opdrachten die je dichter bij de natuur brengen: stil zijn en alle geluiden opnemen, proberen meer te zien als je kijkt, alle geuren opnemen, en de natuur ook aanraken. Zo ervaren we de natuur intenser, en maken we ons hoofd klaar voor de laatste opdrachten."

Gedachten laten wegdrijven

Als we de natuur intenser beleven, kunnen we aan de slag met ons hoofd, zegt Katriina: "Een opdracht kan zijn dat je een takje of blaadje in het water moet gooien. Terwijl je dat ziet wegdrijven, kan je bedenken welke gedachten je wil laten wegdrijven, zodat het wat rustiger wordt in je hoofd."

Meer energie

Je batterijen opladen, kan je op het Opkikkerpad wel letterlijk nemen volgens Katriina: "Als we rustiger geworden zijn, en ons hoofd van ballast bevrijd hebben, kunnen we meer energie krijgen, vitaler worden, en misschien wel meer gedaan krijgen"

In september opent NatureMinded nog een ander pad in Gavere, op het domein van zorgcentrum Borgwal in Vurste komt dan het Veerkrachtpad. Dat is uitgewerkt na wetenschappelijk onderzoek bij 130 mensen. Het zal ook openstaan voor mensen van buiten het zorgcentrum.

Meest gelezen