Ook ponyhouders maken zich zorgen om wolf: “Veulentjes zijn een interessante prooi”

Sommige pony-eigenaars, meer bepaald de shetlandponyhouders, zijn ongerust over de wolf. Die heeft in Vlaanderen al enkele schapen doodgebeten, en zou nu ook een koe hebben gedood. “Ook onze jonge veulens zijn een ideale prooi voor de wolf”, aldus André De Leener uit Halle, voorzitter van de verenging voor Belgische Shetlandpony’s. 

De voorbije dagen werd een wolf opgemerkt in de omgeving van Duffel. Tijdens zijn tocht doodde hij twee schapen en verwondde andere. Bij een boer in Berlaar werd deze week ook een koe doodgebeten, wellicht ook slachtoffer van de wolf. Nu maken ook pony-eigenaars zicht ongerust. Heel wat fokkers uit het noorden van Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen zetten daarom hun merries en veulens tijdens de nacht op stal.

“Heel wat van onze leden maken zich zorgen over hun veulentjes", zegt André De Leener uit Halle, voorzitter van het Belgische Studbook van de Shetland Pony. “Wij wachten 11 maanden op een veulen, als dat op de wereld komt is het amper 30 centimeter groot, dus zeker een interessante prooi voor de wolf. Voor ons gaat het enerzijds om het leed als zo’n veulen wordt doodgebeten, maar de pony’s kunnen ook uitbreken als er een wolf in hun weide loopt. De pony komt dan op de weg terecht, wordt misschien aangereden door een auto. Wie is dan aansprakelijk?”

Omheining

Natuurorganisaties zoals Natuurpunt roepen eigenaars intussen op om hun dieren te beschermen tegen de wolf: “Omdat we ook in de toekomst meer rondzwervende wolven mogen verwachten, kan het belang van wolf-werende omheiningen voor het beschermen van vee niet genoeg worden benadrukt”, klinkt het bij Natuurpunt. 

De wolf hoort niet thuis in het verstedelijkte Vlaanderen
André De Leener, ponyhouder

Maar een hoge omheining plaatsen ziet André niet zitten: “Wij kunnen geen omheiningen gaan zetten van twee meter hoog om dat dier uit onze weide te halen. De wolf is een vrij dier en loopt gewoon rond. Waarom zit dat in onze streken en wordt de wolf niet gevangen genomen? Waarom laat men die gewoon doen? We zitten hier in Vlaanderen met een sterke verstedelijking, ik vind niet dat de wolf hier thuis hoort.”

Meest gelezen