Radio 2

Priesters houden generale repetitie voor eerste coronamis in Oordegem: "Geen wijwater, maar handgel"

In de Sint-Martinuskerk in Oordegem, bij Lede, hebben verschillende pastoors en kerkmeesters een generale repetitie gehouden om de misvieringen het komend weekend veilig én volgens de coronaregels te laten verlopen. "Het wordt een totaal nieuwe ervaring en vol is vol!"

“We hebben daarnet een repetitie gehouden om te zien hoe het zondag zal verlopen", zegt kerkmeester Maurice Van Caelenberg. "Het ziet er goed uit, we zijn er klaar voor. Bij het binnenkomen moet iedereen handgel nemen, de namenlijst wordt gecontroleerd, iedereen draagt verplicht een mondmasker. Aan de ingang, in de zijbeuk, staan stewards klaar die de mensen naar hun plaats brengen. De eerste die binnenkomen worden naar de voorste rijen gebracht. We zorgen ervoor dat ze elkaar niet kunnen kruisen. Elke stoel staat in een soort vierkant van 4 vierkante meter, op anderhalve meter afstand." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

"Van 300 naar 70 plaatsen: vol is vol"

Het aantal kerkgangers wordt fors beperkt doordat de veilige afstand gegarandeerd moet worden. "Er staan normaal gezien 300 stoelen in deze kerk, nu zijn het er maar 70 meer. Kerkgangers geven het beste op voorhand een naam door, dan komen ze op de reservatielijst. Vol is vol", zegt Van Caelenberg. Al denkt hij dat het dit weekend nog niet zo'n vaart zal lopen. "Er zijn nu al 17 inschrijvingen. Ik denk dat veel oudere mensen de boot nog even af zullen houden."

Voor late beslissers is er misschien nog wel een plaatsje vrij 

kerkmeester Maurice Van Caelenbergh

Kerkgangers zullen niet zomaar zelf een plaats kunnen kiezen. "De kerkdeuren zullen openstaan. Er staan twee stewards aan de ingang. Ze nemen de bezoekers mee naar hun plaats, telkens op veilige afstand van elkaar. Dan wijzen ze de plaats aan. Pas als bezoekers zitten, mogen ze hun mondmaskers afnemen. We doen geen communie, de gangen zijn te smal."

Gratis mondmasker voor wie het vergeet, vanaf volgende week 1 euro per stuk 

kerkmeester Maurice Van Caelenbergh

De priesters en kerkmeesters rekenen erop dat de bezoekers wel nog wat zullen moeten wennen. "Mondmaskers zijn verplicht om de kerk in en uit te gaan maar we begrijpen dat mensen ze misschien zullen vergeten of er misschien nog geen hebben." Dit weekend zijn er daarom nog gratis mondmaskers voorzien, vanaf volgende week moeten kerkgangers 1 euro betalen als ze zelf geen mondkapje voorzien.

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Voor het zingen de kerk uit

"Zingen is niet toegelaten omdat er dan te veel speekseldeeltjes worden verspreid. Ook de orgelspeler zal niet mogen zingen. Er is enkel instrumentale muziek", benadrukt Van Caelenberg. "Na de mis is er nu ook nog veel extra werk. Alle stoelen, de vloer en het orgel moeten allemaal ontsmet worden." Het wordt spannend zondag maar de priesters en de medewerkers maken zich sterk dat ze er door de generale repetitie vandaag helemaal klaar voor zullen zijn.  

Meest gelezen