Protestactie tegen racisme in Ronse: "Ook in deze kleine stad is dat nodig" 

Het collectief ‘Ronse tegen Racisme’ wil op 5 juli een vreedzaam protest tegen racisme organiseren in het Bruulpark. "Ronse is een kleine maar multiculturele stad. Ook hier is zo'n protest nodig", zegt organisator Wiam Mehamdi in haar getuigenis op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik werd bijvoorbeeld ooit 'vuile makak' genoemd toen ik gewoon op een bankje zat in het park."

Na de protestacties in Brussel, Antwerpen en Gent dit weekend kondigt nu ook een collectief in Ronse aan dat ze een betoging wil organiseren, op 5 juli in het Bruulpark. Omdat er dan nog steeds coronabeperkingen zullen gelden, kiest de organisatie voor een stilstaand protest. De burgemeester van Ronse bekijkt momenteel of hij het collectief toestemming zal verlenen. "Maar we verwachten dat het geen probleem zal zijn, want we gaan heel streng zijn op social distancing", zegt Wiam Mehamdi, één van de organisatoren. "We zullen op de grond aanduiden waar iedereen mag staan en iedereen moet ook zeker een mondmasker dragen." 

Discriminatie in Ronse

'Ronse tegen Racisme' is een nieuw collectief, dat werd opgericht door 12 jongeren met verschillende etniciteiten. "Ronse is een redelijk kleine maar zeer multiculturele stad. Ik heb al veel getuigenissen gehoord van mensen die hier in aanraking kwamen met racisme en discriminatie" vertelt Mehamdi. "Ik hoorde onlangs bijvoorbeeld het verhaal van een meisje die op de bus naar haar hoofd kreeg geslingerd dat het haar schuld zou zijn dat het coronavirus naar België kwam. Enkel en alleen omdat ze 'spleetogen' heeft. Heel erg. Je zou niet verwachten dat je zoiets in Ronse meemaakt. Maar ook hier is een protest tegen racisme nodig, dat is wel duidelijk. "

Mensen geloven soms niet dat ik een Marokkaan ben. "Je bent te wit", zeggen ze dan

Wiam Mehamdi kwam zelf ook al in aanraking met racisme. "Als ik zeg dat ik een Marokkaan ben, geloven mensen me soms niet. "Je bent te wit", zeggen ze dan. Als jongere kom je zo'n dingen vooral tegen op school. Maar ik ben ook al eens "vuile makak" genoemd toen ik gewoon op een bankje zat in het park. Zoiets komt hard aan, maar ik negeer dat gewoon. Dat heb ik geleerd in de loop der jaren. Het is erg om te zeggen, maar als je al van kinds af geconfronteerd wordt met racistische opmerkingen, dan wen je daar op den duur aan."

Anonieme getuigenissen

Het collectief is van plan om een paar getuigenissen te laten horen op 5 juli, tijdens het protest. "Sommige mensen zullen hun verhaal zelf vertellen, maar wij kunnen het ook in jouw plaats vertellen als je anoniem wil blijven. Je mag ons altijd nog jouw getuigenis bezorgen", zegt Mehamdi. Ook na het protest willen de jongeren van 'Ronse tegen racisme' actief blijven. "Met fysieke acties, maar zeker ook online willen we het probleem van racisme in Ronse blijven aankaarten."

Meest gelezen