Zavo Zaventem

School in Zaventem rekent 10 euro coronakosten aan, maar ouders niet verplicht te betalen

Ouders van leerlingen van middelbare school ZAVO in Zaventem hebben een opmerkelijke mail gekregen. Daarin vraagt de school administratieve coronakosten van 10 euro. Het geld moet de kosten dekken die de crisis met zich meebrengt, klinkt het. Toch zijn ouders niet verplicht te betalen.

De leerlingen van middelbare school ZAVO zijn de afgelopen maanden niet naar school gegaan, maar toch vroeg de directie coronakosten van 10 euro aan de ouders.

Directeur Kurt Gommers licht toe: “Ook al waren er geen kinderen, we hebben wel veel extra kosten gemaakt. De aankoop van beschermingsmateriaal, IT- infrastructuur en extra licenties voor computerprogramma’s om aan preteachting te doen. Dat bedrag is een peulschil van alle kosten die we hebben gemaakt. Sowieso moeten ouders elk trimester een administratieve factuur betalen, nu zijn dat coronakosten.” 

Elke euro die we binnenkrijgen wordt hier dubbel gedraaid en gaat naar de leerlingen. Maar we kunnen dit helaas niet alleen dragen

Er kwamen heel wat reacties op de extra kosten, en daarom wil de directeur benadrukken dat ze niet verplicht zijn. “We zijn wat geschrokken van de reacties omdat het bedrag nu ook niet zo hoog is. We zijn een school waar participatie en dialoog erg belangrijk zijn, dus mensen voor wie dit bedrag moeilijk ligt, hoeven de factuur niet te betalen. Maar we roepen wel op tot solidariteit. Elke euro die we binnenkrijgen wordt hier dubbel gedraaid en gaat naar leerlingen en het verbeteren van het professionalisme van leerkrachten. Maar we kunnen dit helaas niet alleen dragen.”

Intussen heeft de Vlaamse regering 40 miljoen euro vrij gemaakt voor de scholen in coronacrisis. “Daar hadden we niet op gerekend. Vijf weken geleden hebben we vergaderd over de coronakost. Toen wisten we nog niet dat de regering ons ging ondersteunen. Die inspanningen zijn fijn. Maar dan nog, dat dekt maar een deel van de kosten. We blijven dus staan achter die coronakostenfactuur", zegt de schooldirecteur.

40 miljoen van de overheid

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft begrip voor de beslissing, maar vindt het voorbarig. "We maken met de overheid 40 miljoen euro aan middelen vrij om de scholen te ondersteunen in de extra kosten die ze nu moeten maken door corona. We hebben er wel begrip voor, maar eigenlijk is het voorbarig om nu al een bijdrage te vragen."

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs, ziet geen probleem in de factuur. "Het is zo dat onze scholen op geregelde tijdstippen een factuur sturen om een bijdrage te leveren voor de schoolkosten. De scholen die bijvoorbeeld lespakketjes rondgebracht hebben tijdens de lockdown, zullen ook extra kosten hebben voor het drukwerk. Die kosten zijn niet extravagant, maar ze hebben te maken met de veranderde wijze van werken. We gaan ervan uit dat de werkingsmiddelen die we nu bijkomend krijgen voor de maatregelen die gewijd zijn aan de heropstart na corona, niet zullen volstaan."

Het gemeenschapsonderwijs GO! Onderwijs heeft geen weet van scholen die een factuur met coronakosten sturen en dat blijkt ook niet de bedoeling. "Er zijn natuurlijk extra kosten door corona, maar het is niet de bedoeling dat de ouders ervoor opdraaien. We gaan de middelen gebruiken die daarvoor zijn vrijgemaakt", stelt Johanna Laurent, woordvoerster van het GO! Onderwijs.

Meest gelezen