© PIXUS, all rights reserved

Uitzonderlijke bijeneter gespot in Oost-Vlaanderen: “We houden de locatie beter geheim voor vogelvangers"

Ergens in Oost-Vlaanderen is vandaag een bijeneter gespot. Dat is uitzonderlijk, want de vogel leeft normaal gezien in het zuiden van Europa. Waar de vogel precies werd gezien, wordt geheim gehouden omdat er volgens Vogelbescherming Vlaanderen nog te veel mensen zijn met slechte intenties: “Er zijn altijd vogelvangers of eierverzamelaars, het is beter dat we de site geheim houden”.

Tien jaar geleden is de bijeneter al eens gespot in Oost-Vlaanderen, toen in Wachtebeke. Vandaag werd de kleurrijke vogel nog eens gespot.

Exotische vogel

De bijeneter is 28 centimeter lang en is te herkennen aan zijn mooie exotische kleuren. “Bijeneters zijn prachtvogels, ze hebben een zeer exotisch verenkleed met geel, oranje, groen en blauw. Het is bijna onmogelijk dat een vogel zo’n mooi verenkleed kan hebben”, legt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen uit. De bijeneter is een beschermde vogel die niet vaak voorkomt in ons land en die ook bescherming kan gebruiken.

De vogel werd vandaag gezien en gefotografeerd in Oost-Vlaanderen maar om het dier te beschermen blijft de locatie beter geheim. “Er zijn altijd mensen die ofwel door hun nieuwsgierigheid de vogels verstoren, ofwel zijn er mensen die eieren willen roven, de eierverzamelaars. Maar er zijn ook vogelvangers die de dieren willen verkopen om er winst uit te halen. Het is beter dat we die site geheim houden, zeker als die bijeneters daar ook broeden”, zegt Rodts.

De vogels zijn ook bedreigd omdat ze moeilijke broedplaatsen hebben. “Ze graven hun nesten in een zandwand, dat is vaak een zandberg van een werf waardoor de broedplaatsen bedreigd zijn als de werken starten. De nestplaatsen moeten goed in de gaten gehouden worden om ze te beschermen.”

© PIXUS, all rights reserved

Vijand van Aziatische hoornaar

Dat de vogel toch in Oost-Vlaanderen gespot is, is bijzonder. “Het is een soort die thuishoort in warme gebieden in Zuid-Europa, zoals Frankrijk en Spanje”, licht Rodts toe. “Soms broedt hij eens in ons land, maar zeker niet elk jaar. Door de opwarming van het klimaat breidt de bijeneter zijn leefgebied uit naar het noorden. Dat is dan een van de weinige positieve elementen aan de opwarming van het klimaat.”

Zoals de naam doet vermoeden eet de bijeneter bijen. “Maar niet alleen bijen, hij eet ook andere angeldragende insecten zoals hommels, libellen en wespen. Hij eet dus ook soms een hoornaar, en bij voorkeur dan een Aziatische hoornaar die hier niet thuishoort.”

Meest gelezen