Imad Khamis was premier tijdens de "herovering" van verloren gebieden, maar moet nu opstappen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vierde dag op rij sociale onrust in Syrië, premier Imad Khamis is ontslagen door Assad

In Syrië heeft president Bashar al-Assad zijn premier Imad Khamis ontslagen. Een reden is niet gegeven, maar op een aantal plaatsen is opnieuw protest uitgebroken. Opvallend dat er dit keer onrust is bij wat normaal als de aanhang van Assad beschouwd wordt. Syrië zit in een diepe economische crisis en het leven wordt voor de meeste mensen erg moeilijk.

Khamis was premier sinds 2016, de periode dus dat het wankelende regime van Assad dankzij Russische en Iraanse steun opnieuw de overhand kon halen over de talrijke rebellen- en terreurgroepen in het land. Een groot deel van Syrië is nu opnieuw stevig in handen van het regime. Khamis is nu ontslagen en wordt vervangen door Hussein Arnous, een ingenieur en al eerder minister. 

Een reden is niet gegeven, maar Syrië kampt met een erg zware economische crisis die gewone mensen hard treft. De munteenheid, het Syrische pond , is zo goed als ingestort en staat nu op een koers van 3.000 tegenover een Amerikaanse dollar. Dat is vier keer zoveel als de officiële wisselkoers en voor de oorlog was dat 47 pond voor een dollar.

Dat maakt het voor veel mensen moeilijk om rond te komen. De prijzen voor voeding zijn op een jaar tijd met meer dan 130 procent gestegen en broeit opnieuw ongenoegen op de straat. 

Vierde dag van protest in al-Suwayda

Intussen is al voor de vierde dag op rij betoogd in de stad al-Suwayda in het zuiden van Syrië. Dat begon als sociaal protest tegen de voedselprijzen, maar krijgt nu ook steeds meer een politiek karakter en de manifestanten eisen nu ook het ontslag van president Assad. Opvallend daarbij is dat in Suwayda vooral leden van de religieuze minderheid van de druzen wonen en over het algemeen steunde die groep Assad of bleef die neutraal in de burgeroorlog. Suwayda is nooit in handen van rebellen gevallen. 

Het rommelt dus bij dat wat Assad als zijn achterban beschouwt en dat is een nieuw element. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zou er ook onrust zijn in steden de havensteden Latakia en Tartus waar Assad normaal sterk staat en in Homs in het binnenland, een stad die eerder heroverd was op de rebellen. Daar zou opgeroepen worden tot het vertrek van Assad en zou er ongenoegen zijn over de aanwezigheid van Russische en Iraanse militairen.

Enkele weken geleden was er ook al een barst in het regime met name tussen Assad en zijn neef Rami Makhlouf, eigenaar van onder meer het telecomconcern Syriatel en een van de rijkste mensen in Syrië. Makhlouf, altijd trouw aan Assad, uitte plots kritiek, kreeg een zware boete opgelegd en zou het land niet meer mogen verlaten. Tegelijk zei hij dat het regime zijn zakenimperium inpalmt. Het rommelt dus achter de rug van president Assad, terwijl de VS opnieuw sancties tegen leden van het regime hebben aangekondigd. 

Meest gelezen