"Baas in eigen huis": Filip Dewinter en Anke Van dermeersch (VB) willen huisbazen wapenen tegen praktijktesten

De Antwerpse Vlaams Belang-parlementsleden Filip Dewinter en Anke Van dermeersch hebben een brochure "Baas in eigen huis" uitgegeven waarin ze verhuurders tips geven hoe om te gaan met praktijktesten om racisme en discriminatie op de verhuurmarkt tegen te gaan. 

Het Antwerpse bestuursakkoord bepaalt dat de stad praktijktesten zal invoeren om racisme en uitsluiting bij het verhuren van woningen en appartementen tegen te gaan. Vlaams Belang verzet zich daartegen en zegt dat het stadsbestuur de eigenaars van panden wil verplichten om vreemdelingen en allochtonen positief te discrimineren. 

Zij stellen dat het feit dat de verhuurders niet aan vreemdelingen willen verhuren te wijten is aan een attitudeprobleem bij de vreemdelingen zelf. Een aantal van hen weigert zich immers aan te passen en zorgt voor overlast en problemen, zeggen Dewinter en Van dermeersch. 

Zij noemen de praktijktesten die het Antwerpse stadsbestuur wil invoeren een heksenjacht tegen de huisbazen. Volgens hen hebben eigenaars het  recht om te weigeren en toe te laten wie ze willen. Met hun brochure "Baas in eigen huis" willen ze de huiseigenaars daarom wapenen tegen dergelijke praktijktesten. 

"Bij deze praktijktesten gaat het in feite om auteurs die een rollenspel in elkaar hebben gestoken om u kunnen te betrappen op zogezegd racisme", zegt Dewinter. "Wij zeggen aan de eigenaars om te controleren wie er aan de lijn hangt. Voer een lang gesprek en vraag informatie over de financiële achtergrond, vraag wie zij zijn en waar ze wonen. Controleer op internet met wie u te maken hebt. Zijn dit de fameuze acteurs van de overheid of zijn dit echte mensen van vlees en bloed die geïnteresseerd zijn in uw pand."

Gisteren heeft het Vlaams Parlement het algemeen invoeren van praktijktesten op de arbeidsmarkt en de verhuur van woningen verworpen. De meerderheid wil wel de discriminatie in elke sector in kaart brengen. 

Meest gelezen