(c) Peter De Voecht / PhotoNews

Voetbalfan start petitie: "Zet Rode Duivel Toby Alderweireld op de plaats van Leopold II"

Een fan van Toby Alderweireld wil een standbeeld van de voetballer op de plaats van het vernielde standbeeld van Leopold II. Hij is daarom een petitie gestart. Alderweireld is Rode Duivel en komt uit Ekeren. Hij is daar ook al ereburger.

"Toby is altijd heel trots geweest op Ekeren, hij is zijn roots ook nooit vergeten", legt initiatiefnemer Maarten Bastiaensen uit in Start Je Dag. "En heel het dorp is ook grote fan. Dat was te zien na het WK voetbal toen hij ereburger werd. Hij heeft er toen honderden en honderden handtekeningen uitgedeeld. Dus als iemand een standbeeld verdient, is hij het wel."

Intussen speelt en woont Alderweireld al enkele jaren in Engeland, maar zijn ouders wonen nog altijd in Ekeren, dus hij komt er ook geregeld op bezoek. 

Heel het dorp is fan. Toen hij ereburger werd, heeft hij hier honderden en honderden handtekeningen uitgedeeld.

Maarten Bastiaensen - initiatiefnemer

Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) vindt het een ludiek idee, maar ziet het er toch niet snel komen, zei hij in Start Je Dag: "Het initiatief alleen al is een mooi eerbetoon. Het is dan ook een fantastische voetballer uiteraard, maar we mogen niets overhaasten nu." Het centrum, waar het beeld stond, gaat ook heraangelegd worden, dus het district weet ook nog niet of er nog altijd plaats zal zijn voor een beeld of een ander kunstwerk.

"Eerst het EK en misschien een WK"

Is het Veltwijckpark dan misschien een idee? "Ja, er zijn veel plekken te verzinnen, maar hij is nog jong, zijn carrière duurt hopelijk nog enkele jaren. Laat hem nu maar eerst het EK eens winnen en daarna misschien nog het WK", lacht de districtsburgemeester. De club waar Alderweireld ooit begon te voetballen, Germinal Ekeren, heeft al wel een straat gekregen. "We sluiten dus niks uit, het idee kan nog voort rijpen, want het is in elk geval zeker dat Toby Alderweireld een mooie ambassadeur is voor Ekeren."

Wie voor een keer eens een handtekening aan Toby Alderweireld wil geven, kan dat hier

Meest gelezen