Toeristen nemen foto's voor een standbeeld van Jefferson Davis in het Capitool in Washington D.C.

Democratisch voorzitter Nancy Pelosi wil standbeelden van controversiële figuren weg uit het Amerikaans parlementsgebouw

Nancy Pelosi, de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, wil alle standbeelden van leiders en generaals van de Confederatie laten weghalen bij het Capitool. "Hun beelden zijn een eerbetoon aan haat, niet aan erfgoed", schrijft ze in een brief. Het zijn echter de deelstaten die daarover beslissen. Intussen is een van de agenten die betrokken was bij de dood van George Floyd op borgtocht vrijgelaten.

"Monumenten voor mannen die wreedheid en barbarij bepleitten om zo'n duidelijk racistisch doel te bereiken, zijn een groteske belediging van de idealen" van de Amerikaanse democratie en vrijheid, schrijft Pelosi. Zelf heeft ze niet de bevoegdheid om de monumenten te laten weghalen, daarom richt Pelosi zich tot een Comité waarin zowel Republikeinen als Democraten uit Huis en Senaat vertegenwoordigd zijn. Zij kunnen stemmen over haar voorstel.

Er wordt in de VS al wekenlang geprotesteerd tegen racisme, sinds de zwarte man George Floyd gedood werd bij een bijzonder gewelddadige arrestatie door de politie. Ook de discussie over standbeelden en plaatsnamen van leiders van De Confederatie laait weer op.

De Confederatie bestond uit zuidelijke staten die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865 van de Verenigde Staten afscheurden en tegen het noorden vochten. De zuidelijke staten waren tegen het afschaffen van de slavernij.

In het Capitool in Washington D.C. zetelen zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Er staan een groot aantal monumenten van figuren uit de Amerikaanse geschiedenis. Onder andere van Robert E. Lee, de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de Confederatie, en Jefferson Davis, die president was van de zuidelijke staten. Symbolen van de Confederatie herinneren velen aan het racistische verleden van de VS. Pittig detail daarbij is dat de zwarte president Barack Obama via zijn blanke moeder verwant is aan de zuidelijke president Jefferson Davis. 

Dat die beelden van mensen die tegen de VS vochten in het Congres staan, komt omdat elke van de 50 staten het recht heeft om telkens twee beelden in het parlementsgebouw te plaatsen. Het zijn de deelstaten zelf die beslissen welke dat zijn en ze kunnen ze ook vervangen. Het Congres zelf heeft daar niet zo veel invloed over. Een van die beelden is van Joseph "Fighting Joe" Wheeler en die was zowel een generaal van de Confederatie in de Burgeroorlog, maar vocht in 1898 in Amerikaans Unie-uniform tegen de Spanjaarden en lokale rebellen in de Filipijnen. 

Trump denkt er niet aan

President Donald Trump liet eerder weten dat hij er niets voor voelt om Amerikaanse legerbasissen te hernoemen, die de naam dragen van Confederatie-generaals. "Deze monumentale en krachtige basissen zijn onderdeel van het grootse, Amerikaanse erfgoed. Mijn regering denkt er niet eens aan deze namen te wijzigen", schrijft Trump op Twitter.

De Amerikaanse marine zei eerder deze week dat het bezig was om de zuidelijke strijdvlag, rood met een blauwwit kruis en witte sterren, in alle openbare ruimtes op haar installaties, schepen en vliegtuigen te verbieden. Veel Amerikanen zien die vlag als teken van racisme. De populaire Amerikaanse autosportklasse NASCAR doet de confederatievlag ook in de ban bij zijn wedstrijden.

Voor het van zijn sokkel gehaald werd, werd het standbeeld voor Jefferson Davis in Richmond ook al beklad.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Beeldenstorm

Op verschillende plaatsen namen activisten ook al het heft in eigen handen. In Richmond, Virginia werd het standbeeld van Jefferson Davis van zijn sokkel gehaald. En voor het Minnesota State Capitol, vlakbij Minneapolis, werd ook een groot bronzen beeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus omver getrokken. Voor de inheemse, oorspronkelijke bevolking van de VS staat Columbus symbool voor kolonialisme en genocide.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Een politieman vrij op borgtocht van 750.000 dollar

Vanmiddag is Thomas Lane, een van de vier agenten die betrokken was bij de dood van George Floyd op borgtocht vrijgelaten. Een rechter heeft enkele dagen geleden een borgtocht van 750.000 dollar opgelegd voor drie van de vier agenten. De agent die Floyd tegen de grond heeft gedrukt, is daar niet bij. Twee van de vier agenten waren overigens slechts enkele dagen in dienst als politieman. Lane was een van hen. 

Meest gelezen