Waterglijbaan, restaurant of terrassen? Bouwmeester van Brussel zoekt nieuwe functie voor VRT-toren

Binnen afzienbare tijd verhuist de openbare omroep VRT naar een nieuw gebouw en wordt het oude afgebroken. De iconische VRT-toren aan de Reyerslaan echter zal recht blijven staan. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat nu op zoek naar een nieuwe functie voor de toren.

De 90 meter hoge omroeptoren maakt sinds 1980 deel uit van de Brusselse skyline. Maar al jarenlang heeft de toren geen functie meer als zendmast. "Ik begrijp volledig dat de toren voor veel mensen tot het collectief geheugen behoort", zegt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret. "Dat is ook de reden waarom beslist is om de toren te bewaren. Niet omdat hij nog nuttig is, wel omdat hij geliefd  is."

De hele site aan de Reyerslaan zal er in de toekomst hoe dan ook anders uitzien. "De VRT en de RTBF zullen verhuizen naar een beetje verderop op de site en het huidige omroepgebouw gaat tegen de vlakte. Er komt een nieuw groot plein, een park en zo'n 2.000 woningen. De site wordt een stukje stad, met de toren vooraan. En we willen niet dat die toren gewoon als een relict blijft staan, er moet ook een goede nieuwe functie in zitten."

Wat kan die nieuwe functie dan zijn? "Eigenlijk weten we het niet", antwoordt bouwmeester Borret. "Dat is de reden waarom we een oproep hebben gelanceerd naar architecten om ideeën aan te leveren. En we vragen ook dat ze daarbij een goede stand van zaken opmaken van de toestand van het gebouw. Hoeveel kan de toren dragen, hoeveel mensen kunnen er boven, wat zal de brandweer zeggen? Ook die vragen tellen mee om te zien wat we met de toren kunnen doen."

Volgens Borret zijn er theoretisch wel een aantal mogelijkheden. "Er zijn verschillende verdiepingen en een platform met de antennes die er nu opstaan. Je kan je inbeelden dat dat terrassen worden. Een klassieker is een restaurant. Dat zie je ook in andere steden, vaak is het dan een ronddraaiend restaurant. Op Facebook is er zelfs een idee van actiecomité Pool is Cool om een waterglijbaan te installeren. Wij verwachten inspirerende nieuwe ideeën, maar natuurlijk ook een ernstig haalbaarheidsonderzoek."

Er moet daarbij ook verder gekeken worden dan de toren alleen. "Er komen namelijk ook gebouwen naast de toren. Hoe integreer je dat? Die nieuwe gebouwen zullen zelf ook soms 50 tot 70 meter hoog zijn. We willen nu al nadenken over de stedenbouwkundige compositie: is het beter ze op een rij te zetten van klein naar groot of maken we eerder een soort wild stukje skyline?"

Beluister het interview met de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen