Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Strafhof komt in het vizier van de regering-Trump.
ANP

VS dreigt met sancties tegen medewerkers Internationaal Strafhof en hun familieleden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend waardoor sancties mogelijk worden tegen leden van het Internationaal Strafhof in Den Haag die onderzoek zouden voeren naar VS-militairen. Opvallend is dat ook de familieleden van die medewerkers de toegang tot de VS geweigerd zou kunnen worden.

President Trump  heeft het decreet ondertekend en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft op een persbriefing vandaag meer uitleg gegeven. 

Volgens Pompeo zou de VS banktegoeden kunnen bevriezen van leden van dat Internationaal Strafhof. Ook zou hen visa om de VS binnen te komen, geweigerd worden. Opvallend is ook dat die laatste sanctie ook zou uitgebreid kunnen worden tot familieleden van die onderzoekers. 

Concreet gaat het om een onderzoek dat Fatou Bensouda, de hoofdaanklager van het strafhof, voert naar oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten in Afghanistan. Dat onderzoek slaat op wandaden bedreven door de fundamentalistische talibanrebellen en het Haqqani-terreurnetwerk, maar ook door Afghaanse troepen en veiligheidsdiensten en Amerikaanse militairen. Vooral in de periode tussen 2003 en 2004 zouden sommige VS-militairen betrokken zijn geweest bij martelingen van rebellen en terreurverdachten. 

VS erkent het Strafhof niet

Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court of ICC) in Den Haag werd in 2002 opgericht om schendingen van de mensenrechten in conflicten te onderzoeken en te berechten als het gerecht van de betrokken lidstaten dat niet kunnen of niet willen.

Tot nu toe zijn een aantal Afrikaanse leiders zoals voormalig president van Ivoorkust Laurent Gbagbo en de Congolese politicus en rebellenleider Jean-Pierre Bemba voor dat tribunaal verschenen. Ook zijn een aantal beruchte militieleiders, vooral uit Afrika, veroordeeld. Tegen de voormalige Soedanese dictator Omar al-Bashir is er een aanhoudingsbevel, maar hij is nog niet uitgeleverd.

De werking van het ICC is een aanval op het Amerikaanse volk en bedreigt onze nationale soevereiniteit

Kayleigh McEnany, woordvoerster van het Witte Huis

De VS hebben het ICC-verdrag evenwel niet geratificeerd en Rusland evenmin overigens. China, India, Pakistan, Cuba, Indonesië, Sri Lanka, Vietnam en de meeste Centraal-Aziatische republieken weigeren het te ondertekenen. Afghanistan heeft dat wel gedaan.

Amerika vreest dat het Strafhof niet onafhankelijk is en gemanipuleerd zou worden tegen het land en tegen Amerikaanse militairen. Ook onder president Barack Obama had de VS bezwaren tegen de werking van het hof, maar onder Trump zijn de relaties nog verder verzuurd. Trump is overigens zo al niet te vinden voor internationale samenwerking en instanties.

Meest gelezen