Videospeler inladen...

Werknemers Swissport komen samen op luchthaven Zaventem ondanks verbod

Ruim 300 werknemers van het failliete luchthavenbedrijf Swissport zijn vanmiddag bijeengekomen op Brussels Airport. De politie had de bijeenkomst nochtans verboden vanwege de coronamaatregelen, maar toch kwamen er een paar honderd mensen naar de luchthaven om hun woede te uiten.

Gisteren raakte bekend dat bijna 1.500 werknemers van bagageafhandelaar Swissport hun baan verliezen. De vakbonden deden daarop een aanvraag voor een actie, die werd eerst goedgekeurd door de politie maar later toch weer verboden door de coronamaatregelen. De vakbonden hadden de actie daarop geannuleerd, maar een paar honderd mensen kwamen vanmiddag toch naar de luchthaven.

Het is een goede zaak dat de collega's elkaar toch even hebben kunnen zien, mét mondmaskers
Hans Elsen, ACV

“Een deel van het personeel is toch komen opdagen om hun woede te uiten en om aan de buitenwereld te laten zien dat ze zeer ontgoocheld zijn over de gang van zaken”, zegt Hans Elsen van het ACV. “Alles is rustig verlopen, iedereen had zijn mondmasker aan, het was in de buitenlucht en er was voldoende ruimte tussen de mensen. Het is een goede zaak geweest dat ze hun woede even konden uiten en de collega’s konden zien, want ze zitten natuurlijk al drie maanden thuis.”

De drie vakbonden zijn wel verontwaardigd dat de actie pas gisterenavond werd verboden: “We begrijpen natuurlijk dat er rekening moet gehouden worden met de volksgezondheid, maar het moet toch mogelijk zijn om dit soort manifestaties te laten doorgaan. De avond voor de actie bellen dat het niet kan en er dwangsommen komen, dat is schandalig. Er is geen overleg en het is geen manier om georganiseerd toch een evenwicht te zoeken tussen volksgezondheid en democratische rechten”, aldus vakbondsman Hans Elsen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen