Premier Wilmès: "Tuchtregeling burgemeester is regionale bevoegdheid"

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer nogmaals haar standpunt over de betoging in Brussel van afgelopen zondag verduidelijkt. Ze liet daarbij verstaan dat de tuchtregeling voor burgemeesters een regionale bevoegdheid is.  

Wilmès begon haar antwoord met te stellen dat zij begrip heeft voor het protest tegen racisme en dat ze dat protest gerechtvaardigd vindt, maar dat ondanks de verbeterde toestand het coronavirus nog altijd in ons land is en een massabijeenkomst absoluut niet kon. 

De premier herinnerde eraan dat ze na de Nationale Veiligheidsraad van vorige donderdag duidelijk gezegd had dat elke massabijeenkomst tegen de regels in ging en dat ze toen ook de wens had uitgesproken om een alternatief voor het protest te vinden.

Ondanks de duidelijke regel om geen massabijeenkomsten toe te staan, heeft burgemeester Close (PS) van Brussel vrijdag beslist om een stilstaande actie te tolereren, wat tot het gekende resultaat heeft geleid. Wilmès herinnerde eraan dat het tuchtreglement voor burgemeesters die ministeriële besluiten niet nakomen een regionale bevoegdheid is. 

Ze liet daarmee verstaan dat als Close op de vingers moet worden getikt, dat door zijn partijgenoot, de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS), zou moeten gebeuren. Intussen heeft Wilmès zelf een onderhoud gehad met Close, waarbij nogmaals gesteld is dat een betoging niet te rijmen valt met de afstandsregels. 

Meest gelezen