Do mention the war: BBC plaatst geschrapte aflevering van 'Fawlty Towers' terug op streamingplatform 

De BBC zal de “The Germans” -aflevering van de historische comedyreeks "Fawlty Towers" opnieuw op haar streamingplatform UKTV plaatsen. Er komt wel een waarschuwing voor de kijkers bij. De aflevering (met onder meer de befaamde zinsnede "Don't mention the war") was in de ban geslagen. Even toch. 

Een storm van protest wervelde gisteren over sociale media in de UK en daarbuiten. Ongetwijfeld heeft dat UKTV, een kleine broer van de grote BBC, ertoe aangezet om 'The Germans', de zesde aflevering van de legendarische BBC-serie 'Fawlty Towers', binnenkort toch opnieuw aan te bieden.

De  aflevering was uit het aanbod geschrapt. Eerst zonder enige uitleg, later werd dan toch meer commentaar gegeven: een conversatie van hoofdpersonage Basil Fawlty met het personage van Majoor Gowen was de doorn in het oog: gebruik van racistische taal (over donker gekleurde cricketspelers)  was er te veel aan.

En dus niet zozeer de historische scène waarin Basil Fawlty een groepje Duitse toeristen uitkaffert en confronteert met het oorlogsverleden van hun land (en als een waanzinnige Adolf Hitler imiteert).

Mogelijke uitingen van racisme liggen heel gevoelig dezer dagen, in de nasleep van de zaak-George Floyd. Zeker ook bij "cultuurdragers" als televisie en films. En dit was er dus één van.

De aflevering zal één van de komende dagen opnieuw te bekijken zijn. Origineel, zonder knip in de beelden, maar wel met een handleiding, een bijsluiter: die moet waarschuwen voor "de mogelijk aanstootgevende en agressieve taal en inhoud".

Zelden gezien hoe de schrapping van een halfuur televisie uit de seventies tot een dergelijke controverse leidde. Op sociale media -in Engeland, maar ook daarbuiten- regende het meningen. Het grootste deel van de commentaren neigde naar onbegrip en afkeuring van de beslissing van UKTV.

John Cleese zelf reageerde ook verbolgen en omschreef de beslissing van de BBC als "dom". Hij zag er een gebrek aan inzicht en gevoel voor humor in: "Het is de schuld van de marketeers en de bureaucraten, die alleen maar bezig zijn met cijfers en met hun eigen job".

Maar de aflevering keert dus terug, met een  memootje erbij. Basil Fawlty kan weer razen als weleer. 

Meest gelezen