AFP or licensors

VN reageert "met afschuw" op ontdekking van acht massagraven in Libië

In Libië zijn acht massagraven ontdekt, de meeste in de stad Tarhouna, zo'n 60 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Dat gebied is eerder deze maand opnieuw ingenomen door het regeringsleger, nadat de troepen van generaal Khalifa Haftar zich er hadden teruggetrokken. De VN zegt "ontzet" te zijn door de macabere ontdekking en eist een onderzoek. 

"Internationale wetten eisen dat de autoriteiten snel, effectief en transparant onderzoek doen", zegt de VN-missie in Libië, die met afschuw notie zegt te hebben genomen van de berichten over acht massagraven.

De internationaal erkende regering in Tripoli heeft verklaard dat er een onderzoekscomité is gevormd, maar heeft nog geen informatie verstrekt over hoeveel lichamen er tot nu toe zijn aangetroffen.

In zeker een van de graven zouden zeker 15 lichamen liggen, en in totaal is wellicht sprake van meer dan 100 lichamen. In sommige graven zouden hele families liggen.

De VN vraagt dat het onderzoekscomité snel werkt maakt van de identificatie van de slachtoffers en onderzoekt op welke manier ze om het leven zijn gekomen.

Algemeen wordt aangenomen dat er in het jarenlange conflict in Libië door alle strijdende partijen oorlogsmisdaden zijn begaan. De ontdekking van de massagraven is opnieuw een illustratie van de brutaliteit van het conflict. 

Krijgskansen gekeerd

Sinds de val en de dood van dictator Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 heerst de chaos in Libië. Verschillende milities en wisselende allianties strijden met elkaar om de macht. Het land raakte opgedeeld in een westelijk en een oostelijk deel. Het westelijke deel wordt bestuurd door de regering van premier Fayez al-Sarraj, die erkend wordt door de Verenigde Naties en kan rekenen op de steun van Qatar en Turkije.

Het oostelijke deel is in handen van generaal Khalifa Haftar en zijn rebellenleger, het Libische Nationale Leger. Hij krijgt steun van Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Begin dit jaar slaagde Haftar erin grote delen van het land te veroveren, maar de laatste weken keerden de krijgskansen in het voordeel van het regeringsleger. Tarhouna, waar de meeste massagraven zijn gevonden, was de plaats vanwaar de troepen van Haftar Tripoli gedurende meer dan een jaar bestookten.  

AFP or licensors

Meest gelezen