"Glee" wint een Golden Globe in 2011. Lea Michele mag het beeldje vasthouden. (getty)

Als acteurs en actrices tv- en filmopnames tot "een hel" maken…

"Als ik een opmerking over iets maakte, dan reageerde ze alsof ik haar aan het pesten was. Ze begon me dan ook snel daarna te negeren. Het kwam zelfs zo ver dat ze een seizoen lang geen woord tegen me gezegd heeft. Ze had het er bovendien erg moeilijk mee dat mijn rol in de serie almaar groter werd." Naya Rivera, die in de populaire tv-serie "Glee" de rol van Santana Lopez voor haar rekening nam, liet zich in 2016 al ontvallen dat het op de opnameset erg moeilijk werken was met Lea Michele, die in "Glee" de rol van de overambitieuze Rachel Berry speelde. Vorige week kwam Michele nog meer in het oog van zo’n storm terecht, toen ex-collega’s haar van ronduit pestgedrag tijdens opnames beschuldigden. En zij is zeker niet de enige met wie moeilijk te werken viel. Ook andere acteurs en actrices kwamen voor haar op een gelijkaardige manier 'in opspraak'.

Het was een tweet van de nu 33-jarige Michele, die voor haar rol van Rachel 2 keer voor een Golden Globe genomineerd werd, die aan de basis lag van de "onthullingen" over haar "pestgedrag". In die tweet drukte ze haar verontwaardiging uit over de dood van George Floyd, maar dat kon de zwarte actrice Samantha Ware, die in het 6e seizoen van "Glee" te zien was, weinig waarderen. Ze herinnerde Michele eraan dat ze haar eerste tv-optreden tot "een hel" gemaakt had en dat ze gezegd had dat ze "in haar pruik zou schijten":

Snel volgden andere acteurs met beschuldigingen aan het adres van Michele. Zo noemde Broadway-acteur Gerard Canonico haar "een nachtmerrie", vond Heather "Brittany" Morris het "onaangenaam om met haar samen te werken" en sloot Dabier Snell zijn tweet af met "Fuck you Lea". Maaltijdboxbedrijf HelloFresh zette intussen de samenwerking met Michele stop. De excuses van Michele daarna kwamen duidelijk te laat.

Michele is zeker niet de enige actrice met wie moeilijk te werken bleek tijdens opnames. Ook andere acteurs en actrices kwamen in deze (negatieve) zin al eerder 'in opspraak'. Zoals volgende 5 voorbeelden die graag vermeld worden onder de noemer "Difficult Actors That Nobody Wants To Work With":

1. Katherine Heigl in "Grey’s anatomy"

Ze werd een ster dankzij haar rol van Izzie Stevens in de tv-serie "Grey’s Antomy", maar kritiek op de serie spaarde ze niet. Zo liet ze, nadat ze in 2008 over het hoofd gezien was bij de toekenning van de nominaties voor een Emmy, verstaan dat dat lag aan "het slechte materiaal dat de scriptschrijvers van "Grey’s anatomy" haar toeleverden". Shonda Rhimes, die de serie bedacht, vergeleek haar met "an asshole" en catalogiseerde haar onder de noemer "vervelende personen". Haar gedrag op de opnameset, alsook dat ze vaak te laat of niet arriveerde, deden de producers in 2010 beslissen het contract met Heigl op te zeggen.

2. Bruce Willis in "Cop out"

"Het was een moeilijke situatie. Ik had het nog nooit meegemaakt dat één iemand zo tegenwerkte. Het was ronduit verpletterend. Sommigen zullen zeggen dat ik het feit dat de film geen succes was in zijn schoenen wil schuiven. Maar ik heb geen enkele 'fucking' hulp van deze kerel gekregen tijdens de opnames." Regisseur Kevin Smith had het in een podcast in 2011 wel degelijk over Bruce Willis, met wie het heel moeilijk samenwerken was in zijn actiefilm "Cop out" die in februari 2010 in wereldpremière ging. En Smith ging zelfs nog wat verder: "Gelukkig was er Tracy Morgan (speelde de rol van Paul Hodges in "Cop out", red), een geweldige acteur. Ik zou voor hem door het vuur gaan. Mocht hij er niet zijn geweest, dan had ik mezelf vermoord, of iemand anders die op de opnameset aanwezig was."

3. Sean Young in "Wall street"

In 1987 had Sean Young, na het succesvolle "No way out", moeten schitteren in de bioscoopfilm "Wall street" van de toen fel bejubelde regisseur Oliver Stone. Maar de ruzies van Young met Stone en hoofdrolspeler Charlie Sheen liepen zo hoog op ("I wasn’t good at taking shit!"), dat Stone Youngs rol in de film tot een minimum reduceerde. Young liet immers tijdens de opnames duidelijk horen dat ze de verkeerde rol toebedeeld gekregen had - ze had liever de rol van Daryl Hannah gespeeld - en gedroeg zich "increasingly difficult", door bijvoorbeeld te laat te komen, niet op te dagen voor repetities en filmmedewerkers uit te schelden. Charlie Sheen zou op een gegeven moment zelfs een briefje op haar rug geplakt hebben met het woord "cunt" (kut).

4. Wesley Snipes in "Blade: Trinity"

"Wesley Snipes reageerde ronduit zot. Hij wilde bijvoorbeeld niet uit zijn trailer komen, hij rookte de hele dag wiet. Je zag Wesley enkel als er close-ups moesten genomen worden. Tijdens een van die opnames was er een zwarte medewerker die een T-shirt droeg met het woord “garbage” (vuilnis). Het was het T-shirt van die man zelf. Maar toen Wesley dat zag, begon hij te schelden: "You racist motherfucker!"" Ook Patton Oswalt kreeg in 2004 een rol in het derde deel van de filmreeks "Blade" en herinnerde zich het 'diva'-gedrag van hoofdacteur Wesley Snipes in 2012 op cultuurwebsite AV Club nog levendig. Volgens Oswalt zou Snipes ook regisseur David Goyer met de dood bedreigd hebben en hem aangemaand hebben ontslag te nemen. Tussen beiden zou er vooral via 'post-it notes' gecommuniceerd zijn.

5. William Shatner in "Star Trek"

Hij mag dan wereldberoemd geworden zijn als Captain Kirk in de legendarische sciencefictionserie "Star Trek", zijn collega’s waren hem liever kwijt dan rijk. George Takei vond hem "erg egocentrisch. Gelukkig waren we erg professioneel en zorgden we ervoor dat het werk gedaan werd. Maar makkelijk was dat zeker niet."  Ook James Doohan (Scotty), Nichelle Nichols (Uhura), and Walter Koenig (Chekov) lieten zich in die zin over Shatner uit. Ze verweten hem vooral zijn "cocky arrogance" en zijn jaloezie, wanneer een verhaallijn hen meer in de schijnwerpers plaatste dan Shatner zelf. Het zou zelfs zo ver gegaan zijn dat Shatner eiste dat zinnen die anderen moesten uitspreken aan hem gegeven moesten worden.

Meest gelezen