Antwerp Symphony Orchestra / Jesse Willems

Antwerp Symphony Orchestra geeft eerste klassieke concert in België na lockdown: "Van bijna 2.000 naar 200 plaatsen"

Op 1 juli speelt het Antwerp Symphony Orchestra opnieuw een concert in hun thuishaven, de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Vanaf die dag mogen er weer culturele evenementen worden georganiseerd voor maximaal 200 toeschouwers. "Weer*klank" zal het eerste klassieke concert na de lockdown zijn. "We gaan verschillende opstellingen uittesten", vertelt Filip Stuer van het Antwerp Symphony Orchestra in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen.

De Elisabethzaal heeft een capaciteit van 1.850 personen. Toch mogen er maar 200 bezoekers van het concert genieten. "In de Elisabethzaal kunnen we in theorie 600 mensen op een veilige manier een plaats geven. Maar we moeten ons aan de wettelijke limiet van 200 gasten houden. We gebruiken 5 verschillende ingangen, zodat de mensen een ander parcours naar de zaal kunnen volgen", licht Stuer toe.

Het Antwerp Symphony Orchestra zal 4 concerten spelen, met telkens 200 mensen. "We gaan verschillende opstellingen uitproberen om te kijken wat het beste is voor de muzikanten en het publiek. Bij één concert gaan we al het publiek op de parterre plaatsen. Tijdens een ander concert verspreiden we ze over de hele zaal", zegt Stuer. 

Maatregelen voor muzikanten

Ook voor de muzikanten treft het Antwerp Symphony Orchestra de nodige maatregelen. "We hebben als enige concertzaal in België een verplaatsbare koortribune. Als we die naar achter rollen, kunnen de musici verder uit elkaar zitten", vertelt Stuer bij  Radio 2 Antwerpen.

Uit studies is gebleken dat 2 meter voldoende afstand is voor de blazers

In muziekscholen mogen nog geen zanglessen doorgaan en mogen ook geen blaasinstrumenten bespeeld worden. Toch zal bij het concert een volledig symfonisch orkest aanwezig zijn. "Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat 2 meter een veilige afstand is voor de blazers. Plexiglas is dus niet nodig. Het podium zal groter zijn dan anders, maar het geluid zal nog steeds even mooi zijn", zegt Stuer.

Nog geen repetities

De muzikanten moeten wel nog even wachten met oefenen. "We mogen nu nog niet repeteren. We kunnen pas beginnen met oefenen een week op voorhand. Het zal wel wennen zijn voor iedereen, want de afstandsregels gelden ook backstage, in de kleedkamers en gangen", vertelt Stuer.

Vanaf maandag kan je tickets kopen voor het concert Weer*klank. Antwerp Symphony koos voor het werk "Fratres" voor strijkers en slagwerk van Arvo Pärt. Ze dragen het werk op aan de slachtoffers van de coronacrisis en brengen een hulde aan alle werknemers een cruciale rol hebben gespeeld tijdens de coronacrisis. Ook de "Zevende symfonie" van Antonin Dvořák komt aan bod. Het concert heeft geen pauze en zal ongeveer één uur duren. 

Meest gelezen