VRT

Arnout Hauben vertrokken voor wandeltocht van 500 km dwars door België: "De schoonheid ligt dikwijls gewoon naast ons"

Televisiemaker Arnout Hauben is vanmorgen in Brugge begonnen aan een wandeltocht van 500 kilometer. Samen met 2 collega’s doet hij dit voor het programma “Dwars door België”, dat in het najaar wordt uitgezonden op Eén. Hij is nerveuzer dan ooit, vertelt hij bij Radio 2.

Door de coronacrisis moest Hauben de opnames van “Dwars door de Middellandse zee” stopzetten. Ze reisden daarvoor vanuit Gibraltar van eiland naar eiland richting Jeruzalem. Als alternatief bedacht hij “Dwars door België”. Ze volgen de route van de GR 129 van Brugge naar Aarlen. De bewegwijzerde route vertrekt aan de Katelijnepoort. Hauben denkt er 20 tot 25 dagen over te doen.

Eerste schooldag

Hauben is nerveuzer dan anders: “Het voelt een beetje als de eerste schooldag. We kunnen eindelijk terug reizen, maar het is ook in eigen land. Er komt wel wat bij kijken. Het blijft een avontuur.”

Hauben regelt niet veel op voorhand. “We hebben een bepaalde structuur in gedachten, maar niets staat vast. Want we weten niet wat er gaat gebeuren en wie we gaan tegenkomen. Voor vandaag zijn we niet te ambitieus. We hopen te overnachten in de buurt van Beernem. Maar hoe en waar precies weten we nog niet. Dat vogelen we onderweg uit."

Ze weten zelfs niet wanneer ze in Aarlen gaan aankomen. “Volgens het snelste model zouden we de 500 km in 20 dagen kunnen afleggen, maar dan kan je met bijna niemand praten onderweg. En dat doen wij nu net graag. Van onze vrouwen hebben we alvast de toelating om tot 5 juli weg te blijven”, lacht Hauben.

Overal schoonheid

Het is niet echt de bedoeling van de televisiemaker om mensen te motiveren om in coronatijden vakantie te nemen in eigen land. “Het prachtige weer nu en de mooie wandelwegen doen dat vanzelf denk ik. We zoeken het vaak te ver. Hier zijn bijvoorbeeld zoveel mooie kapelletjes en abdijen. Dat gaat zeker mooie verhalen opleveren." Tijdens de coronacrisis wandelde Hauben veel in zijn eigen stad Brussel. “Zelfs daar werd ik vaak verrast. De schoonheid ligt dikwijls gewoon naast ons.”

Je kan de tocht van de 3 mannen minutieus volgen op de website van het programma "Dwars door België". Elke dag posten ze foto’s, video’s en tips. 

Meest gelezen