Jasper Jacobs

Megan D'Haen krijgt 18 jaar cel voor moord op stiefdochter in Lebbeke 

Megan D'Haen (20) is schuldig aan de moord op haar 2-jarige stiefdochter en krijgt 18 jaar cel. Dat heeft het Gentse Hof van Assisen gisteravond beslist. De feiten gebeurden in 2018 in Lebbeke. De vrouw ontkende eerst dat ze het kind opzettelijk had omgebracht, maar bekende uiteindelijk tijdens het proces.

Het assisenproces van Megan D'Haen zit erop in Gent. Gisteravond besliste de jury dat D'Haen schuldig is aan de moord op haar stiefdochter. Ze werd veroordeeld tot 18 jaar cel. De feiten gebeurden 2 jaar geleden in Lebbeke, de hulpdiensten troffen de peuter toen in kritieke toestand aan. D'Haen beweerde jarenlang dat ze het kind maar enkele minuten alleen had gelaten in bad en dat het een ongeluk was, maar de autopsie wees op een langere periode van zuurstoftekort. Tijdens het proces bekende D'Haen uiteindelijk: ze had het kind onder water gehouden.

"De bekentenis is er gekomen uit respect voor de slachtoffers. Ze hebben recht hierop. Maar we hebben Megan gezegd dat ze het ook voor zichzelf moest doen", zei Jeroen D'Hondt, die samen met Anthony Mallego de beschuldigde verdedigde. "We hebben de zaak grondig bestudeerd en veel met onze cliënt gepraat. We hebben haar overtuigd van wat iedereen, de inspecteurs, de onderzoeksrechter, al tegen Megan had gezegd: je voelt toch dat dit niet klopt?"

Verzachtende omstandigheden

"Het kind werd vermoord uit puur egocentrische en narcistische motieven. Ik vorder een rechtvaardige straf en dat is volgens mij 21 jaar", stelde de aanklager. De jury en het hof legden uiteindelijk 18 jaar cel op. De jury heeft dus rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. D'Haen zou een moeilijke jeugd doorgemaakt hebben, zo zou ze seksueel misbruikt zijn en zou haar moeder drugsverslaafd zijn. Bovendien heeft ze met een IQ van 67 een licht verstandelijke beperking, benadrukte de verdediging. "Ze is dus iemand die niet in staat was de omvang van haar daden in te zien."

Het was de eerste assisenzaak sinds het begin van de coronacrisis. Het proces verliep anders dan gewoonlijk, omdat de rechtbank rekening moet houden met de veiligheidsmaatregelen. Zo werd de volksjury samengesteld in de kantine van de rechtbank en kon er minder publiek aanwezig zijn. 

Meest gelezen