Videospeler inladen...

Belgian Youth Against Racism roept "beeldenstorm" een halt toe en maakt standbeeld van koning Boudewijn schoon

De actiegroep Belgian Youth Against Racism spreekt zich uit tegen het beschadigen van de standbeelden van Leopold II. "Dit vandalisme zal enkel leiden tot restauraties die van ons belastinggeld zullen worden betaald", zegt woordvoerder Aimé Schrauwen. 

Door het internationale protest tegen racisme hebben een 15-tal jongeren zich verenigd in de Belgian Youth Against Racism (BYAR). Die actiegroep roept op tot vredig protest en vraagt actievoerders om niet langer standbeelden te bekladden of te vernielen. 

Dat gebeurde afgelopen nacht nog in Brussel. Een tiental activisten beschadigde wat het noemt “symbolen van de kolonisatie van Congo en de misbruiken tegen de Congolese bevolking”.

In Oudergem werd een beeld van Leopold II neergehaald. Ook een beeld van koning Boudewijn aan de Sint-Goedelekathedraal werd met verf beklad en in Molenbeek zijn dan weer de straatnaamborden van de Leopold II-laan met verf besmeurd.  "Dit is enkel brandstof voor bepaalde groeperingen om ons af te schilderen als vandalen en relschoppers", klinkt het bij BYAR.

(lees verder onder de foto)

Belastinggeld

De actievoerders geven de overheid een kleine 30 dagen de tijd om maatregelen te nemen tegen racisme.  De leden van de Belgian Youth Against Racism hadden aangekondigd dat ze het besmeurde standbeeld van koning Boudewijn in ere wilden herstellen maar ter plaatse klonk toch vooral ook kritiek op Boudewijn.

Ze willen dat de aandacht niét gaat naar rellen, vernielingen of afgebroken standbeelden, maar naar wat zij de essentie noemen: gelijke rechten voor alle minderheden, en een juiste vertelling van de Belgische koloniale geschiedenis.

“We staan hier bij Boudewijn," vertellen ze aan onze Journaalploeg, "omdat hij verantwoordelijk is voor de moord op Lumumba. De hele geschiedenis rond koning Leopold II is ook nog altijd niet uitgeklaard. Het is niet oké dat ex-paters of andere mensen die naar de Congo zijn geweest, verhalen kunnen vertellen over wat België daar allemaal goed heeft gedaan, zonder dat erbij verteld wordt wat België daar allemaal heeft opgefucked", zegt Aimé Schrauwen.

Ze vragen ook dat koning Filip excuses maakt bij het Congolese volk voor wat er tijdens de koloniale periode is misgelopen in Congo.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen