Boerenbond vraagt overheid maatregelen voor wolven: "Niet elke weide kan wolf-proof omheind worden"

De Boerenbond vraagt de overheid om rondzwervende wolven beter in het oog te houden. Volgens de landbouworganisatie zorgt dit voor veel leed bij veeboeren. Daarom wil de organisatie dat wolven strak gemonitord worden, en dat ook bekend wordt gemaakt waar ergens ze rondzwerven. Ook wil de Boerenbond dat steden en gemeenten worden ingelicht als er een wolf op hun grondgebied is gezien, en dat er een financiële tussenkomst komt als boeren een anti-wolvenomheining plaatsen. 

De Boerenbond roept op om maatregelen te nemen die het samenleven van wolven met andere dieren en mensen mogelijk maakt. Afgelopen dagen werden verschillende schapen en een koe doodgebeten door een wolf in Berlaar en Duffel, in de provincie Antwerpen. De gedode koe werd wel degelijk aangevallen door een wolf, dat blijkt uit de bloedstalen die zijn onderzocht. 

"De wolf wordt dan wel beschermd door Europese regelgeving, ook onze landbouwdieren verdienen bescherming", aldus Sonja De Becker, voorzitster van de Boerenbond. Ze voegt er nog aan toe dat het totaal onrealistisch is om te verwachten dat elke weide in Vlaanderen wolf-proof zal worden omheind.

Boerenbond stelt dan ook concreet een aantal vragen aan het beleid. Het wil een betere monitoring van de wolven en een geografische bekendmaking, een online bekendmaking van de schadegevallen per wolf en de uitbetaalde vergoeding, een proactieve aanpak wat betreft de inlichting van gemeenten in geval van de aanwezigheid van een wolf, een concreet plan voor de aanpak van probleemwolven, zodat snel en adequaat kan worden opgetreden bij wangedrag, een alomvattende vergoeding van kosten bij schade en een vergoeding van het onderhoud van elektrische wolf-proof omheiningen.

 

 

Meest gelezen