2019 Getty Images

Campagnebijeenkomst van Trump meemaken doe je op eigen verantwoordelijkheid

Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump is niet verantwoordelijk als een deelnemer aan een verkiezingsbijeenkomst besmet geraakt door het coronavirus. Dat laat het team weten in een mededeling. Ondertussen is ook een nieuwe locatie gekozen voor de conventie waar Trump officieel genomineerd wordt: Jacksonville in Florida.

"Door een rally bij te wonen, nemen u en uw gasten de verantwoordelijkheid voor een mogelijke blootstelling aan COVID-19 op u", klinkt het in de verklaring, die gepubliceerd is naar aanleiding van een verkiezingsbijeenkomst in Tulsa, in de staat Oklahoma.

Het campagneteam of andere partijen die betrokken zijn bij het evenement kunnen niet aansprakelijk zijn voor "ziekte of letsels".

De verklaring staat in contrast met uitspraken van Trump, die het gezondheidsrisico door COVID-19 minimaliseert en Amerikanen aanmoedigt om hun normale levensstijl aan te nemen.

De verkiezingsbijeenkomst in Oklahoma vindt volgende week vrijdag plaats. Ze is de eerste sinds de uitbraak van het coronavirus. Sinds maart zijn heel wat grote politieke bijeenkomsten geannuleerd.

Dat die bijeenkomst op 19 juni plaatsvindt, veroorzaakt heel wat kritiek omdat veel Amerikanen dan het einde van de slavernij vieren.

De aankondiging van het campagneteam komt er nu het land stilaan heropstart na maanden van lockdownmaatregelen. Gezondheidsexperts verzetten zich wel nog tegen massabijeenkomsten, zeker als die binnen plaatsvinden, omdat de kans op besmetting dan nog groter is.

Republikeinse conventie verplaatst naar Florida

De leiding van de Republikeinse partij heeft besloten delen van de conventie in augustus te verplaatsen naar Jacksonville in Florida. Daar zal president Donald Trump de nominatie accepteren om namens de Republikeinen mee te doen aan de presidentsverkiezingen op 3 november.

Aanvankelijk zou de conventie worden gehouden in Charlotte in North Carolina. De partijleiding en Trump zagen die locatie echter niet zitten vanwege de beperkende maatregelen die daar gelden in verband met het nieuwe coronavirus. Zij willen dat zo veel mogelijk mensen de conventie kunnen bijwonen.

De voorzitter van het nationaal comité van de Republikeinse partij zei in een verklaring dat de officiële bijeenkomst van de partij nog steeds in Charlotte zal worden gehouden, maar dat de viering van de benoeming van Trump naar Jacksonville wordt verplaatst.

Meest gelezen