Radio 2

Camping in Lanaken na politie-inval, opnieuw klaar voor toeristisch seizoen

Negen maanden na de inval van de politie en verschillende inspectiediensten, verwelkomt camping San Lanaco in de bossen van Lanaken opnieuw campinggasten. Na die inval in september is een nieuwe uitbater aan de slag gegaan om schoon schip te maken op het terrein.

Uitbater Marcel Haas toont trots de vergunning van de gemeente. “Dit is het brandveiligheidsattest dat de burgemeester heeft ondertekend,” zegt Marcel trots, “dit is het belangrijkste document dat je als campinguitbater kan hebben.” Door het attest en de nodige verzekeringen kan de camping opnieuw gasten ontvangen.

De camping was onderkomen en hier liep nogal raar volk rond

Camping San Lanaco kwam in september in het nieuws toen de politie samen met verschillende inspecteurs de camping binnenvielen. Toerisme Vlaanderen had een maand eerder al de vergunning ingetrokken omdat er te veel tekortkomingen waren. Campinggasten trokken aan de alarmbel waardoor de gemeente is opgetreden.

“Verschrikkelijk was het,” zegt José in het tuintje voor haar caravan. "Zo kon het niet verder want de camping werd niet meer onderhouden en er zaten verkeerde mensen. Maar kijk hoe het nu is. Heerlijk toch?” Even verderop klinkt een soortgelijk geluid bij campinggasten: “Het was heftig op bepaalde momenten, zeker met die rare mensen die hier rondliepen. We hebben bepaalde momenten getwijfeld of we naar huis zouden gaan.”

José en haar buurvrouw zijn tevreden over de werken op de camping.
Radio 2

Op de camping zijn nu een heel aantal lege plekken. Marcel Haas: “We ruimen de plaatsen met verlaten caravans op, we moeten er nog een paar doen.” Ook de woonwagens waar vorig jaar gezinnen met kleine kinderen hun onderkomen hadden gezocht, staan er niet meer. “Een hoofdverblijfplaats op de camping is wettelijk niet toegelaten, dus die mensen zijn verhuisd. Die wonen nu ergens anders, de meesten hebben nu een sociale woning.”

Een campingplaats wordt klaargemaakt voor een andere caravan.
Radio 2

De gemeente is opgelucht met de gang van zaken. Burgemeester Marino Keulen (Open VLD): “Als je mensen van goede wil hebt die willen samenwerken met de overheid, dan kan je stappen zetten.” Weinigen hadden de camping nog een kans gegeven na de massale inval in september 2019. “Erg knap wat hier gebeurd is op 9 maanden. Hier is de wereld veranderd in goede zin”, lacht burgemeester Keulen.

Lees hier het artikel over de inval in San Lanaco in september 2019.

Meest gelezen