Natuurpunt

Deinze: "De grutto mag op beide oren slapen"

In Deinze worden al drones ingezet om de grutto te beschermen, en nu komen daar nog eens 11 hooilanden in bezit van Natuurpunt met dezelfde bedoeling. De grutto is een bedreigde vogelsoort, hij maakt zijn nest op de grond. Maaien van een hooiland kan nefast zijn voor het voortbestaan van de soort, en Natuurpunt zal dat nu wellicht kunnen tegenhouden.

De grutto komt niet zo veel voor in onze streek maar in Deinze zijn er toch enkele aan het broeden. Grutto's maken hun  nest op de grond en zijn niet zo makkelijk te vinden. Met drones kon Natuurpunt er wel lokaliseren, en kuikens redden. 

"Nog betere bescherming met hooilanden in eigen beheer" 

Natuurpunt

Deinze geeft nu aan Natuurpunt nog eens 25.000 euro om 11 hooilanden te kopen, om de broedende grutto's te beschermen. Als de natuurvereniging zelf eigenaar is van de hooilanden, kan ze die ook zelf beheren, en het maaien uitstellen. Dat geeft de grutto de tijd om te broeden en de kuikens veilig te laten uitkomen. Ook de kieviten zullen wel varen bij het initiatief. 

Natuurpunt: "De kans dat er door dit soort beheer een nieuw nest jongen komt, is drie keer groter dan bij gewoon landbouwbeheer."

Meest gelezen