Doctoraatstudenten van de Universiteit Antwerpen maken mondmaskers aan de band

In de lokalen van de Universiteit Antwerpen aan de Paardenmarkt hebben studenten van het departement productontwikkeling een productielijn voor gespecialiseerde mondmaskers gestart. De studenten hebben de maskers en de installatie om ze te maken zelf ontworpen. Momenteel werken ze er ook zelf aan de band. 

De productontwikkelaars begonnen begin maart aan het ontwikkelen van FFP2 en FFP3 mondmaskers na een oproep van prof. Erika Vlieghe en Pierre Van Damme. De maskers zijn bestemd voor het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, omdat de nood aan mondmaskers daar nog steeds groot is. "Andere jaren gebruiken wij in het UZA zo'n 1.000 professionele mondmaskers per jaar. Dit jaar, zijn er tot nu toe al 30.000 gebruikt", vertelt Jo Swartenbroekx, hoofdapotheker in het UZA.

We proberen een voorraad op te bouwen om een volgende crisisperiode aan te kunnen
Jo Swartenbroekx

Ondanks dat er genoeg maskers zijn om verder te kunnen, is het toch belangrijk dat er maskers bijkomen. "We hebben in het begin dankzij giften van particulieren en bedrijven kunnen verder werken met correcte maskers. Nadien heeft de overheid een aantal leveringen gedaan. We proberen een voorraad op te bouwen zodat we de volgende periode van crisis kunnen overbruggen", vertelt Swartenbroekx aan Radio 2 Antwerpen. 

Project van half miljoen

Drie maanden lang hebben 10 mensen aan het project gewerkt. "Een mondmasker maken duurt 20 seconden. Op dit moment produceren wij 1.000 maskers in één shift. We gaan dat blijven doen tot de urgentie voorbij is", vertelt hoofddocent Stijn Verwulgen, werkzaam aan het departement productontwikkeling.

In totaal kost het project een half miljoen euro. Om het project te kunnen starten, is het nodig de fondsen al op voorhand te hebben. "De Universiteit Antwerpen heeft fondsen ter beschikking gesteld en Carrefour heeft een mooie gift gedaan", licht Verwulgen toe.

Doctoraatstudenten aan de band

Aan de band werken op dit moment doctoraatstudenten. "We hebben zelf de productie op poten gezet en kennen dus alle technieken om de maskers te maken. Daarom zijn wij de geschikte personen om de maskers in elkaar te zetten. Het is een vrij unieke ervaring, die we niet snel opnieuw zullen meemaken", zegt doctoraatstudent Joren.

Het economisch plaatje was secundair, maar we zijn blij dat het een commercieel succes kan worden
Stijn Verwulgen

Eerder maakte de universiteit al bekend dat de ze gingen samenwerken met het Turnhoutse bedrijf Cartamundi. Het nieuwe bedrijf dat daarvoor werd opgericht, heet Medimundi. "Medimundi gaat onze mondmaskers op grote schaal voorzien. Het economisch plaatje was eerst van secundair belang, maar we zijn blij dat het ook een commercieel succes kan worden", vertelt Verwulgen aan Radio 2  Antwerpen.

Comfort

Niet alleen de veiligheid van het masker is belangrijk, maar ook het comfort. "In de eerste plaats is het masker bedoeld als bescherming. Maar veiligheid is niet voldoende. Als je een masker vier uur draagt, kan dat irritatie opleveren. Comfort is dus zeker belangrijk", zegt Swartenbroekx.

De maskers van de studenten vallen in de smaak bij de zorgverleners. "De laatste maskers die we hebben getest, zijn hoogkwalitatieve maskers. Bovendien zijn ze  ook comfortabel. De maskers waren bijna even veilig als een FFP3-masker dat nog minder deeltjes doorlaat dan een FFP2-masker", vertelt hoofdapotheker Swartenbroekx.

Meest gelezen