Leuvense Muntstraat in coronamodus: eenrichtingsverkeer voor voetgangers

De restaurants van de Muntstraat in Leuven beleefden donderdagavond hun vuurdoop voor de nieuwe coronamaatregelen. Er gold éénrichtingsverkeer voor de voetgangers en fietsers moesten afstappen. Stewards leidden alles in goede banen. 

Wie in Leuven op restaurant gaat, doet dat vaak in de Muntstraat. Je vindt er het ene restaurant naast het andere. Die restaurants mochten begin deze week opnieuw de deuren openen, na een lockdown van twee maanden. Het publiek vond de eerste dagen maar aarzelend de weg terug. Maar de laatste dagen van de week is het traditioneel drukker.

Eerste grote test

Die drukte begint op donderdagavond. Dat was dan ook meteen de eerste échte test voor de coronamaatregelen die de stad en de restaurants samen uitwerkten. Zo gold er vanaf de hoek met de Boekhandelstraat éénrichtingsverkeer voor de voetgangers in de richting van de Tiensestraat. Fietsers moesten afstappen. Op die manier konden de uitbaters méér terrassen plaatsen en de sociale afstand voor hun gasten garanderen. 

Stewards

Stewards wezen de mensen gisteravond op de nieuwe maatregelen. "We zetten daarvoor een zestal mensen in, die elke avond aanwezig zijn van donderdag tot en met zondag", licht schepen van handel Johan Geleyns toe. "De stewards werken van zes uur 's avonds tot één uur 's nachts. Ze treden niet repressief op, maar wijzen de mensen wel vriendelijk op de nieuwe regels", voegt hij eraan toe. Na dit weekend komt er een eerste evaluatie. "We zullen dan bekijken waar we nog moeten bijsturen. Dat kan vrij snel gebeuren", verzekert de schepen. 

Meest gelezen