Eerste vrijdaggebed in Genk sinds de lockdown: "Iedereen zijn eigen gebedsmatje en mondmasker"

Limburgse moslims konden vandaag voor het eerst sinds de lockdown naar het vrijdaggebed in de Turkse moskee. Om het aantal mensen te beperken waren er in de Mevlana Moskee in Waterschei verschillende veiligheidsmaatregelen. 

“De imams kijken er streng op toe dat iedereen de voorschriften naleeft. Wie zich niet aan de regels houdt, komt er niet in”, vertelt Yasin Kilic, lid van de gelovige gemeenschap en Genks gemeenteraadslid voor PROgenk.

Extra aandacht voor hygiëne

Waar Moslims doorgaans met honderden samen bidden, mochten er nu maximum 100 gelovigen per keer de eredienst bijwonen. “Inclusief de imam”, vermeldt Kilic. “Er wordt extra toegezien op hygiëne: iedereen moet zijn eigen gebedsmatje meenemen en zorgt voor een mondmasker. Bij binnenkomst wordt van elke gelovige gevraagd zijn handen te reinigen en nadat het gebed is afgerond wordt de zaal ontsmet voor de nieuwe groep wordt toegelaten.”

Mensen waren natuurlijk een beetje nerveus

Hoewel alles vandaag van een leien dakje liep, zorgden de nieuwe coronaregels deze week toch wel voor wat stress. “Mensen waren natuurlijk een beetje nerveus”, vervolgt het gemeenteraadslid. “Soms vergat iemand zijn matje of zijn masker. De praktische rompslomp is natuurlijk nieuw voor iedereen. Maar na een paar dagen geraakte iedereen er aan gewend. De mensen zijn erg geëngageerd om terug samen te kunnen bidden.”  

Imams overwinnen digitale kloof

Toch bleek de coronacrisis niet enkel kommer en kwel voor de moslimgemeenschap. “De imams hebben een digitale kloof overwonnen, iets wat voor het Covid-19-tijdperk ondenkbaar was. Zo was de beleving van de Ramadan natuurlijk helemaal anders. Na afloop van onze vastenperiode verzamelen er meestal zo'n 2.000 mensen aan de moskee van Waterschei. Een mooie culturele en sociale beleving die door de omstandigheden onmogelijk was. De imam heeft dat gat opgevuld door de gelovigen online toe te spreken. Ook nu wordt er heel goed gecommuniceerd op de Facebookpagina van de moskee en in verschillende whatsappgroepen.  Iedereen is goed op de hoogte over de regels", aldus Kilic. 

Meest gelezen