Hond kaart met eigen Facebookpagina probleem van sluikstorten in Brussel aan

Hond Luke en zijn baasje Niel Verduyckt uit Molenbeek willen het probleem van sluikstorten in onze hoofdstad aankaarten. Daarom hebben ze een Facebookpagina opgericht waar bijna dagelijks foto’s op verschijnen van Luke en afval in de straat. 

In heel wat wijken in Brussel ligt het afval gewoon op straat. Niel Verduyckt woont al jaren in Brussel en wil het probleem onder de aandacht brengen: “Ik woon in een heel gezellige buurt in Molenbeek. Een dik jaar geleden heb ik Luke geadopteerd en ga ik veel meer wandelen. Het valt me op hoeveel vuil er in de berm en langs de kant van de weg ligt, of zelfs op de stoep. Ik erger me daaraan en meld het altijd aan de betrokken schepen of het Brussels gewest. Maar plots was ik dat zo beu, en om het dan ook leuk voor mezelf te houden, ben ik dan foto’s beginnen maken van het afval en mijn hond.” Die foto’s verschijnen op de Facebookpagina “Brussels Dump Dog”.

Brussel moet niet de properste stad van Europa worden, maar het kan toch beter

Niel hoopt dat de foto’s de mensen zullen aanspreken en doen nadenken. “Ik hoop dat het meer aandacht krijgt en de politiek er iets aan zal doen. Enkele Brussels politici zijn de Facebookpagina wel al beginnen volgen. Dat is toch al een goed teken. Brussel moet niet de properste stad van Europa worden, maar nu is het toch een beetje te vuil.”

Het probleem van sluikstorten in Brussel is geen nieuw probleem, en er lijkt niet veel aan te veranderen. Dat heeft volgens Niel verschillende oorzaken: “Brussel is natuurlijk dicht bevolkt. Er zijn ook veel mensen die geen wagen hebben en moeilijk naar het containerpark kunnen. Jaarlijks kan je wel drie kubieke meter laten ophalen door het gewest, maar ik denk dat veel mensen daar niet van op de hoogte zijn. Er wordt ook geen repressief beleid gevoerd. Het wordt gewoon opgeruimd en dat motiveert mensen om het te blijven doen.”

Tijdens zijn wandelingen zijn Niel en Luke al de zotste dingen tegen gekomen: “Je kan het je niet voorstellen, hele interieurs vind je terug: wasmachines, autobanden, diepvriezers, noem maar op. Ik denk dat ik alles al ben tegen gekomen.”

Meest gelezen