"Ik wilde aantonen dat ik wel kon zingen en dat ik zo respect kon afdwingen"

Er was Britney Spears en er was Christina Aguilera. Twintig jaar geleden vochten beide jonge zangeressen een keihard duel uit om als ultieme popprinses te kunnen zegevieren. Ofwel kozen tieners voor "… Baby one more time" en "Crazy", ofwel voor "Genie in a bottle" en "What a girl wants". Maar als 2 honden vechten om een been, loopt een derde ermee heen. Zo’n vaart liep het uiteindelijk niet, al deed Jessica Simpson de 2 hitdiva’s toch even naar adem happen. De toen 19-jarige dochter van een Texaanse predikant had dan ook geen enkele moeite met de hoogste noten in haar eerste hit "I wanna love you forever", een ballade waarmee ze ook wilde aantonen, in tegenstelling tot haar 2 concurrentes, een doodbraaf meisje te zijn.

Het was Tommy Mottola, toen echtgenoot van Mariah Carey en baas van platenmaatschappij Columbia Records, die haar 2 jaar eerder ontdekt had. Mottola: "Jessica had zo’n geweldige blik in haar ogen en een grandioze houding. Zo’n fris nieuw gezicht. Ze was echt wel een beetje anders dan Britney en al die anderen. Ze kon heus wel zingen. Mooi en getalenteerd, ideaal om de jonge tieners aan te spreken." (Vanity Fair, mei 2009)

Simpson: "Na mijn auditie bij Tommy, zei hij: "Jouw muziek gaat de wereld beroeren." Geweldig was dat!" (Rolling Stone, november 2003)

AP

Tommy Mottola wilde vooral dat Simpson haar "anti-sex appeal" uitspeelde, in tegenstelling tot Spears en Aguilera, en dat juist die houding de aandacht van het tienerpubliek zou trekken. Een imago waarvoor de dochter van een predikant, die tegelijkertijd bijna haar hele leven lang lid van het plaatselijk kerkkoor geweest was, voor 100 procent wilde gaan.

Zo verkondigde Simpson in interviews graag dat ze tot haar huwelijk 'kuis' wilde blijven: "Ik wil een maagd blijven totdat ik getrouwd ben. Ik herinner me dat ik een jaar lang geen vriendje meer gehad had en dat ik in mijn dagboek schreef dat me dat ongelukkig maakte. Ik bad dan tot God dat ik graag een vriendje zou hebben. In het midden van de nacht kreeg ik dan zijn antwoord, namelijk dat ik een brief moest schrijven aan mijn toekomstige echtgenoot. Dat heb ik gedaan. Later is dat moment dan verwerkt in het lied "Heart of innocence"." (Popstar! Magazine, maart 1999) In het lied is onder meer te horen: "I have a gift for you, something that I've held on to, waiting for your sweet caress."

Ook door de keuze van de eerste single wilden Mottola en Simpson het verschil duidelijk maken. Simpson: "Mijn eerste nummer was een ballade. Je zag me niet dansen en andere dingen doen, waardoor ik anders was dan de anderen. Ik wilde mezelf als een apart individu in de kijker stellen." (Vanity Fair)

"De reden waarom mijn eerste single een ballade is, is om me te onderscheiden van zangeressen zoals Britney. Oké, ik heb ook lange blonde haren en ik zing, dus is men me snel met haar beginnen vergelijken. Ik vind haar erg goed, dus eigenlijk zijn die vergelijkingen een compliment voor mij. Maar met “I wanna love you forever” wil ik juist aantonen dat ik heus wel kan zingen. Waardoor ik als een zangeres respect kan afdwingen. Dat is mijn eerste doel." (E!News, 1999)

"Ik wil liedjes met een sterke inhoudelijke boodschap brengen. Het zal niet makkelijk zijn me te onderscheiden van andere zangeressen, omdat ik nu al als een kloon van hen beschouwd word. Maar ik wil de strijd aangaan. Want ik mag dan al jong zijn, ik ben geen zacht gekookt eitje. Ik denk dat ik een frisse wind in dit wereldje kan doen waaien, ongeacht de leeftijd van mijn fans." (Artists & Music, november 1999)

"Iedereen die de vraag stelde van: "Wie is dat toch, die Jessica Simpson?", kreeg als antwoord: "Dat is zo iemand als Britney en Christina." Dat maakte het echt wel moeilijk voor mij. Waardoor ik nooit echt mezelf kon zijn. Ik had het gevoel dat ik zoals hen moest zijn en toonde dus ook maar mijn blote buik. Of ik deed ook maar een dansje. Maar zo was ik helemaal niet. Ik zing veel liever de longen uit mijn lijf." (Rolling Stone)

Simpson zou na haar debuutsingle nog diverse hits scoren, zoals "I think I’m in love with you" en "These boots are made for walking". Dat laatste nummer zong ze voor de soundtrack van de bioscoopfilm "The Dukes of Hazzard", waarin ze de rol van Daisy Duke vertolkte.

Maar het was vooral haar medewerking aan het MTV-programma "Newlyweds" dat haar reilen en zeilen met echtgenoot Nick Lachey op de voet volgde, waar de media-aandacht naar ging. Iets wat Tommy Mottola niet echt wist te waarderen: "Aan zulke dingen meewerken is gevaarlijk. Zoveel aan je publiek tonen, kan in het begin wel opwindend zijn voor je publiek, maar op het eind is het dat niet meer. Het is een soort van adrenalineshot die heel snel uitgewerkt kan zijn." Het huwelijk met Lachey eindigde officieel in juni 2006. Simpson hertrouwde in 2014 met american footballspeler Eric Johnson. Het koppel heeft intussen 3 kinderen.

Ook al kon ze uiteindelijk niet de muziekcarrière uitbouwen zoals Spears en Aguilera dat deden, begin april 2000 wist ze ook de Vlaamse tieners te overtuigen met haar "I wanna love you forever", toen de single de Ultratop binnenkwam en het daar ruim 4 maanden volhield. 

Meest gelezen