"Vuilvissen" op de kano: een workshop voor jongeren in Gent

De Gentse vereniging vzw Dokano biedt jongeren workshops "vuilvissen" aan die hen leren hoe ze vuilnis uit het water kunnen halen met een kano. De vzw doet dat om de jongeren bewust te maken van milieuvervuiling en de hoeveelheid plastic in het water. "Schoolgaande kinderen kunnen zo ervaren hoeveel afval er in het water ligt", zegt mede-oprichter Hans Marly van Dokano.

In samenwerking met Ivago zet vzw Dokano zich al jaren in op het proper maken van het water in de Gentse binnenstad, maar door de coronamaatregelen lag de werking tijdelijk stil. Sinds vorig weekend vertrekken er weer bootjes vanop de Schipperskaai in de oude Gentse haven. Met de start van het "Schoon Water Project", waarin de workshops vuilvissen passen, wil Dokano de jongeren zelf laten ervaren hoe vuil het water wel is. 

Vuilvissen

"Er is echt een probleem met het milieu en vooral ook met de hoeveelheid plastic die in het water gegooid wordt", zegt Marly. "Jongeren kunnen met de workshops vuilvissen zelf ervaren hoeveel afval er in de Gentse binnenwateren ligt. We gebruiken daarvoor de kano", legt Hans Marly van vzw Dokano uit. "We geven hen ook reddingsvesten en grijpers mee. Ze krijgen ook handschoenen en een afvalton. Zo kunnen ze tijdens het varen afval uit het water halen." 

De jongeren zijn de doelgroep die we nodig hebben
Hans Marly van vzw Dokano

Jongeren

De workshops zijn gericht op scholen, jeugdverenigingen en vzw's die met jongeren werken. Want het zijn de jongeren die het verschil kunnen maken, vindt Marly: "Zij zijn echt de doelgroep die we nodig hebben. Zij zijn de generatie voor de toekomst. We merken ook dat de impact bij hen heel groot is. Zij hebben vaak een heel groot netwerk, want zij gaan nog naar school en ze zitten in jeugd -en sportverenigingen."

“We starten altijd met een korte quiz over plastic en recyclage. Daarna gaan we het water op”, legt Marly uit. “Na de kanovaart sorteren we het geviste afval op de kade en kiezen we ‘the catch of the day’. Nadien denken we samen na over ons eigen gedrag en hoe we de consumptie van plastic kunnen veranderen.”

In Gent zijn watersporten heel populair nu. Maar je zal het verschil met onze kano's wel zien, want wij halen actief vuilnis uit het water

Hans Marly van vzw Dokano

Ook volwassenen

De workshops zijn vooral gericht op jongeren, maar vzw Dokano merkt dat de impact ook bij volwassenen groot is. Ook zij kunnen meehelpen het water proper te maken. Je kan zelfs in het weekend gratis een kano halen, maar dan moet je wel bereid zijn om vuilnis uit het water te halen. "Als de mensen met een zak vol vuil terugkomen, dan hebben ze gratis gevist. Op die manier hebben ze plezier gehad en hebben ze nog iets goed gedaan ook", zegt Marly nog. 

Dankzij enkele samenwerkingen en giften kan de vzw haar workshops aanbieden voor 3 euro per persoon. 

Meest gelezen