John Cleese noemt intrekking aflevering Fawlty Towers dom: “BBC begrijpt geen satire”

De Britse acteur en komiek John Cleese die de legendarische komische serie “Fawlty Towers” bedacht is er niet over te spreken dat de BBC een aflevering van de serie weggehaald heeft van zijn streamingdienst UKTV. Daarin maakt een personage een paar opmerkingen over Indiase en Caribische cricketspelers, die als denigrerend beschouwd worden. Cleese noemt het een “domme poging om te kalmeren in de morele paniek naar aanleiding van de “Black lives matter”-protesten”. De BBC begrijpt geen satire, vindt hij.

“The Germans”, de zesde aflevering van de alom bejubelde en wereldwijd enorm succesvolle BBC-serie “Fawlty Towers” steekt vooral de draak met de rol van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. “Don’t mention the war!” werd een slagzin die iedereen bij voorbaat aan het lachen bracht.

Maar in die aflevering maakt het personage van de ietwat verwarde gepensioneerde “Major” Gowen ook een opmerking over Indiase en Caribische cricketspelers en hij vergelijkt hun donkere huidskleur. Daarbij gebruikt hij onder meer het beladen woord "niggers". En even later kijkt Basil Fawlty vreemd op als blijkt dat hij na een hersenschudding verzorgd wordt door een zwarte arts.

In de nasleep van de “Black lives matters”-protesten heeft de BBC de aflevering verwijderd van zijn streamingdienst  UKTV. Officieel heet het dat de BBC bekijkt of de omstreden passages eruit geknipt kunnen worden. (Eerder liepen er al op diverse zenders versies waarin - met toestemming van de makers - geknipt was of waarbij een waarschuwing toegevoegd was, maar op UKTV liep nog een volledige versie.)

Als je een personage een onverdraaglijke opinie laat uitkramen, dan verspreid je zijn ideeën niet, maar je maakt ze belachelijk.

John Cleese, bedenker van "Fawlty Towers"

De Britse acteur en komiek John Cleese was de bedenker en schrijver van de serie uit de jaren 70, en hij speelt ook het personage van de hysterische en volkomen onbekwame hoteleigenaar Basil Fawlty. Cleese is niet te spreken over de houding van de BBC.

“Als je een personage een onverdraaglijke opinie laat uitkramen, dan verspreid je zijn ideeën niet, maar je maakt ze belachelijk.” zegt Cleese. “Als de BBC dat niet begrijpt, als ze te dom zijn om dat in te zien, wat kan je dan nog zeggen? ” 

“Fawlty Towers heeft een hoop mensen veel plezier bezorgd, waarom zou je daar een eind aan maken? Het is een domme poging om te kalmeren te midden van de morele paniek naar aanleiding van de “Black lives matter”-protesten.” vindt Cleese. 

Hij haalt ook een paar historische argumenten aan om zijn stelling kracht bij te zetten: “Sir Isaac Newton had aandelen in de South Sea Company, die zich inliet met verschillende soorten handel. Ook, schandelijk genoeg, met slavenhandel. Gaan we nu Newtons optica-wetten weggooien en zeggen dat ze niet meer geldig zijn omdat hij aandelen had van een bedrijf dat slaven verhandelde?”

Zeg je dat we niet meer mogen kijken naar schilderijen van Caravaggio omdat hij ooit iemand vermoord heeft?

John Cleese, bedenker van "Fawlty Towers"

“De Grieken vonden in 500 v. Chr. dat cultuur - of elke vorm van beschaving – enkel mogelijk was door slavernij. Moeten we nu alle standbeelden van Socrates neerhalen? Zeg je dat we niet meer mogen kijken naar schilderijen van Caravaggio omdat hij ooit iemand vermoord heeft?”

Tegelijkertijd spreekt John Cleese zijn steun uit voor de “Black lives matters”-protesten: “Het merendeel van de George Floyd-protesten waren erg ontroerend en heel, heel sterk. Er is op dit moment sprake van een grote opstoot van woede en een zeer prijzenswaardig streven om onze samenleving minder discriminerend te maken, en ik denk dat een deel daarvan erg goed is.”

Meest gelezen