Videospeler inladen...

Britse regering vraagt geen verlenging brexit-overgangsperiode, "roekeloos", vinden Schotland en Wales

De Britten gaan de Europese Unie niet vragen om een verlenging van de overgangsperiode tot de effectieve brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat heeft brexitminister Michael Gove laten weten aan de EU én op Twitter. De leiders van Schotland en Wales hadden erop aangedrongen om wél te verlengen. In deze omstandigheden nog snel tot een handelsakkoord proberen te komen, zou "buitengewoon roekeloos" zijn, schreven ze in een brief aan de Britse premier Boris Johnson.

Sinds 1 februari 2020 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese Unie. Maar tot het einde van dit jaar loopt een overgangsperiode waarin de Britten zich wél nog aan de Europese marktregels moeten houden.

Het is de bedoeling om tijdens die overgangsperiode tot een alomvattend akkoord te komen over de toekomstige handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. In principe moet dat akkoord eind dit jaar rond zijn, want anders dreigt een harde brexit met heel wat handelsbarrières tussen de EU en het Verenigd Koninrijk.

Beide partijen kunnen voor juli evenwel samen besluiten om de overgangsperiode te verlengen, maar die optie heeft de conservatieve regering van Boris Johnson tot dusver altijd afgewezen. Integendeel, de persdienst van de Britse premier maakte juist bekend dat de EU en het Verenigd Koninkrijk overeen zijn gekomen om het ritme van de onderhandelingen (die tot nu toe muurvast zitten) op te drijven.

Geen verlenging

Een verlenging van de overgangsperiode komt er inderdaad niet. Dat heeft Michael Gove, de Britse minister die verantwoordelijk is voor de brexit-onderhandelingen, vandaag in een videogesprek laten weten aan vice-voorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic.

"Hij kon niet duidelijker zijn", zegt Sefcovic. "Hij heeft te kennen gegeven dat dit de Britse burgers is beloofd tijdens de verkiezingen, en ook Boris Johnson was zeer duidelijk over deze kwestie. Ik  neem dit aan als een definitieve conclusie van deze discussie."

Michael Gove kon niet duidelijker zijn, ik neem dit aan als een definitieve conclusie van deze discussie

Op Twitter bevestigde Michael Gove dat er geen verlenging komt van de overgangsperiode. "Op 1 januari 2021 nemen opnieuw de controle in handen en herwinnen we onze politieke en economische onafhankelijkheid."

Vanaf dat moment zal het Verenigd Koninkrijk opnieuw stapsgewijs douanecontroles uitvoeren op goederen die vanuit de EU het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. 

"Bijkomende economische en sociale schok"

De leiders van Schotland en Wales hadden in een brief aan de Britse premier gepleit voor een verlenging van de overgangsperiode, zeker nu de omstandigheden door de coronacrisis niet meezitten.

Vandaag raakte bekend dat de Britse economie in april met 20 procent is gekrompen door de coronamaatregelen. Dat is meer dan het Europese gemiddelde. 

Er nu nog snel een akkoord proberen door te krijgen, zou "buitengewoon roekeloos" zijn, schrijven de Schotse premier Nicola Sturgeon en haar Welshe collega Mark Drakeford in een brief aan Johnson. "Het zou een bijkomende economische en sociale schok betekenen, bovenop de Covid 19-crisis, en bedrijven treffen waar de reserves nu al uitgeput zijn, met bedrijfssluitingen en ontslagen als gevolg."  

De Britse premier Boris Johnson relativeert de economische cijfers. "Die zijn geen verrassing", zei hij. "We hebben altijd gezegd dat de coronacrisis niet louter een gezondheidscrisis is, maar ook een ernstige crisis voor onze economie, die een diensteneconomie is. Maar we hebben ook een veerkrachtige en dynamische economie, en we zullen terugslaan."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen